Diğer Sporlar

Kayakta hedef olimpiyatlar

16 Mart 2015 Pazartesi 14:55 - Son Güncelleme 16 Mart 2015 Pazartesi 15:53

Kayakta 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'nın Türkiye'de düzenlenmesi hedefleniyor.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, hedef olarak önlerine hem sporcuların olimpiyatlarda madalya almasını hem de 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemeyi koyduklarını söyledi.

Yarar, ABD'de gerçekleştirilen Kayakla Atlama FIS Kupası'na katılan sporcular ve antrenör Niemela Pekka ile birlikte Wyndham Grand Hotel'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda federasyonun hedefleri hakkında bilgi veren Erol Yarar, yönetime 11 ay önce geldiklerini belirterek, "Olimpiyatlara gitmeyi küçük yaşlardan itibaren herkese hedef olarak koymayı çok önemsiyorum" dedi.

Yönetime gelmelerinin ardından yoğun bir çalışmanın içine girdiklerini vurgulayan Başkan Yarar, "Erzurum'da kulelerimiz yıkılmıştı. Bir sene boyunca kuleden atlamak mümkün değildi. O dönemde antrenör Pekka ile anlaştık. Bu antrenörümüzün ülkesi Finlandiya'ya sporcuları gönderdik. Şimdi takımın başarı hikayesini sunmak için buradayız" diye konuştu.

Kayakla atlamanın Formula 1 arabası sürmek gibi olduğunu kaydeden Erol Yarar, bu sporu izlemeyi herkesin sevdiğini ama yapamadığını ifade etti.

Bu spor dalını 2 milyardan fazla insanın izlediğini anlatan Yarar, "Türkiye'nin bu spor dalında söz sahibi olacağına inanıyoruz. Gençlerimiz yaptıkları çalışmalarla gelişmeler gösterdi. Kayakla atlamadaki başarıları diğer branşlarda da göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

Yeni yönetim olarak olaya ciddiyetle eğildiklerini anlatan Başkan Yarar, şöyle devam etti:

"Daha önce de bizim gibi bakılsaydı eminim ki büyük başarılar olurdu. 6-7 aya kadar kulelerin tamiri bitiyor. 5 ana branşımızdan biri olan kayakla atlamanın Türkiye'yi dünyaya tanıtma, uluslararası arenada Türkiye'nin kış sporlarındaki varlığını ortaya koyma açısından çok çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu spor sadece kışın yapılmıyor. Uygulanan teknolojiyle yazın da yapılabiliyor."

Yarar, kayakla atlama branşındaki sporcuların da uluslararası sıralamada müthiş ilerleme gösterdiğini ve kendilerini aştığını vurguladı.

Samet Karta'nın Kayakla Atlama FIS Kupası'nda birinci geldiğini hatırlatan Yarar, "İlk defa bir Türk çocuğu birinci geldi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmamış başarıyı elde ettik. Diğer sporcularımız da ilk 20 içinde yer aldı" diye konuştu.

"Devşirme sporcuya karşıyım"

Erol Yarar, federasyon olarak devşirme sporcuyla başarı kovalamaya karşı olduklarını söyledi.

Tesadüfi başarıların peşinde olmadıklarını anlatan Yarar, "Devşirme sporcu alıp almayacağımız soruluyor. Türkiye'nin böyle bir metoda girmesini arzu etmiyorum. Ben çocuklarıma, gençlerime inanıyorum. Devletin verdiği kaynakları güzel şekilde değerlendirirsek, ülkemizin çocukları dünyada hak ettikleri başarıları elde edecektir. Devşirme sistemine karşıyım" şeklinde konuştu.

Kış sporlarında başarılı olacak sistemi geliştirmek için başkanlığa soyunduğunu kaydeden Yarar, Türkiye tarihinde büyük bir değişimi ortaya koyacaklarını ifade etti.

2026 Kış Olimpiyat Oyunları'na adaylık konusu

Erol Yarar, 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için aday olduklarını dile getirdi.

Kış Olimpiyat Oyunları'nı yapmanın bir ülkenin sportif başarısını gösteren ölçü olduğuna dikkati çeken Başkan Yarar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaz olimpiyat oyunlarını her yerde yapabilirsiniz. Bir adada bile gerçekleştirebilirsiniz. Kış olimpiyat oyunları için tesis ve dağ lazım. Türkiye'nin şansı yaz olimpiyatlarından daha yüksek. Yaz olimpiyat oyunları için 200 ülke çıkabilir. Türkiye, gelişen ve desteklenecek ülke olarak biliniyor. Uluslararası Kayak Federasyonu'nun yüzde 100 desteğini almış durumdayız. Hiçbir dönemde kış olimpiyatları gündeme gelmemiş. Aday olmak bile büyük bir heyecandır. 2026'nın doğru bir tarih olduğuna inanıyoruz. Keşke 2022'ye başvursaydık. Yüzde 90 Türkiye alırdı. O dönemdeki yönetim bunu düşünmemiş."

Pekka: "Projelerde katkım olsun istiyorum"

Kayakla Atlama Takımı Antrenörü Niemala Pekka ise 2026'ya kadar kayakla atlamayı geliştirmek için oluşturulacak projelerde katkısının olmasını istediğini dile getirdi.

Türk sporcuların gelişme gösterdiğini vurgulayan Pekka, "Büyücü değilim. Elimde sihirli değneğim yok. Çalışacağımıza ve sabırlı olacağımıza söz veriyorum. Kesinlikle olimpiyat oyunlarına bakıyoruz" dedi.

Kayakla Atlama FIS Kupası'nda birinci olarak Türkiye'ye bu dalda ilk kez madalya kazandıran sporcu unvanını elde eden Samet Karta da takım olarak en üst noktaya ilerlemeye çalıştıklarını söyledi.

Türk bayrağını uluslararası alanda dalgalandırmayı çok istediklerini belirten milli sporcu, "ABD'de ülkemizi en iyi şekilde temsil ettim. Şimdi neden olimpiyatlar olmasın? Böyle devam edersem olimpiyatlarda ülkeyi en güzel şekilde temsil edeceğime inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Kısa Kulvar Sürat Pateni Dünya Şampiyonası
Yükleniyor lütfen bekleyiniz