Diğer Sporlar

Pekin'de artistik buz pateni sürprizle başladı

04 Şubat 2022 Cuma 12:29 - Son Güncelleme 04 Şubat 2022 Cuma 16:09  |  Kaynak : TRT SPOR

Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları'nda artistik buz pateni yarışlarının ilk günü nefesleri kesti. Ritim dansta ABD’li Madison Hubbell/Zachary Donohue çifti sürpriz yaparken Rus patenciler hayal kırıklığı yaşadı.

Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları'nda TSİ ile sabah 05.00’te başlayan takım yarışı/erkekler kısa program ile artistik buz pateni sporcuları olimpiyatların açılışını yaptı.

 ABD, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, İtalya, Japonya, Kanada, Rus Olimpiyat Komitesi ve Ukrayna olmak üzere 10 ülkenin yarıştığı takım mücadelesinde erkekler ve çiftler kısa program ile ritim dans programları kayıldı. Yarışlarda pek çok patenci ve çift kariyerlerinin en yüksek puanlarını kaydetti.

Nathan Chen’den 6 puanlık farkla birincilik

Amerikalı patenci Nathan Chen kısa programda sergilediği dörtlü flip, dörtlü lutz/üçlü toeloop gibi puan değeri yüksek atlayışlarla 63.85 teknik ve 47.86 bileşen (artistik) puanı alarak toplamda 111.71 puan ile birinci oldu. Chen, aldığı bu puanla sezon boyu elde ettiği en yüksek puana ulaştı. Bu birincilik ABD takımına 10 puan kazandırmış oldu. Atlayışlarının temel değer puanlarının üzerine hakemlerden yüksek uygulama puanları da alan Chen, hâlihazırda bireysel altının da en büyük adayı olarak görülüyor.

İkinci sırayı 58.89 teknik ve 46.57 bileşen olmak üzere toplam 105.46 puanla Japon Shoma Uno aldı ve o da kişisel en yüksek sezon puanını elde etti. Uno serisine dörtlü flip ile başladı. Sezon boyu dörtlü toeloop’un ardından üçlü atamayan ve ikili toeloop bağlantısı ekleyen Uno, bugün ikinci atlayış olarak temiz bir dörtlü toeloop/üçlü toeloop bağlantısı gerçekleştirdi. Serisine başladığı ilk anlardan itibaren kayış stilindeki estetik üstünlüğü gözler önüne seren Uno, bu ikincilikle takımına 9 puan kazandırdı.

Üçüncü sırayı 52.81 teknik ve 43.00 bileşen olmak üzere 95.81 toplam puanla Rus Mark Kondratiuk aldı. Aytekin Ataş ve Yaşar Akpençe bestelerinden oluşan bir potpori ile kayan Kondratiuk, ilk kez olimpiyat pistindeydi. Kondratiuk programın ikinci yarısında çok güçlü bir dörtlü salchow/üçlü toeloop atlayışı yaptı. Camel dönüşü sırasında hafif bir denge kaybı yaşayan Kondratiuk, gergin görünmesine rağmen tüm serisini başarıyla tamamladı. Aldığı üçüncülükle takımına 8 puan kazandırdı.

Takım yarışının erkekler kısa program bölümünde dördüncülüğü Gürcistan’dan Morisi Kvitelashvili, beşinciliği İtalyan Daniel Grassl aldı.

Ritim dansta sürpriz sonuç

Takım yarışının ikinci ayağı olan ritim dans beklenmedik bir şekilde sonuçlandı. Beklentiler bireysel altının da en büyük adaylarından Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov çiftinin birinci olarak bitireceği yönündeydi. Ancak ABD’li Madison Hubbell/Zachary Donohue çifti 48.50 teknik, 38.06 bileşen olmak üzere toplam 86.56 puanla birinciliğe yerleşti.

Bu yıl izlediğimiz en iyi kısa program performansını sergileyen çift, böylelikle en yüksek sezon puanlarını elde etti. Çok keskin ve hızlı kayış stillerinin yanı sıra derin paten kenarı ve diz kıvrımları çiftin serisini öne çıkardı. Aldıkları birincilikle ABD bir 10 puan daha kazanarak 20 takım puanına ulaşmış oldu.

İkinci sırayı alan Rus çift Sinitsina/Katsalapov teknik 46.92 teknik, 38.13 bileşen olmak üzere toplamda 85.05 puana ulaştı.

Katsalapov’un hem twizzle’da hem de orta çizgi üzerinde yapılan adım dizisinde yaptığı hatalar, hareketlerin temel seviyesini düşürdüğü için puan kayıpları oldu. Bileşen puanları az farkla daha yüksek olmasına rağmen teknik puandaki farkı kapatmaya yetmedi. Sonuç olarak bu serinin favori çifti ritim dansı ikinci sırada tamamladı. Bu ikincilikle Rusya 9 puan aldı ve 17 puana ulaştı.

Ritim dansın üçüncüsü 47.12 teknik, 36.71 bileşen olmak üzere toplam 83.83 puanla İtalyan çift Charlene Guignard/Marco Fabbri çifti oldu. Michael Jackson şarkılarından oluşan bir potporiyle kayan çift takımına 8 puan kazandırdı.

Dördüncü sırayı alan ve bireyselde de podyum şansı olan Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier çiftinin önceki yarışmalarla kıyaslandığında bugün daha düşük bir enerjiyle kaydıkları görüldü. Beşinciliği ise Çinli Shiyue Wang/Xinyu Liu çifti aldı.

Çiftlerde ev sahibi Çin’den dünya rekoru

Takım yarışı/çiftler kısa programda bireysel yarışta da birbirinin en büyük rakibi olan iki çift karşı karşıya geldi. Çinli Wenjing Sui/Cong Han çifti, en büyük rakipleri Rus Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov çiftini 0,19 puan farkla geride bıraktı. 44.97 teknik, 37.86 bileşen olmak üzere toplam 82.83 puan alan çift, bu puanla kısa program dünya rekorunu kırmış oldu. Sui/Han çifti aldığı birincilikle takımına 10 puan kazandırdı.

Antrenmanlarda başarılı bir şekilde dörtlü twist yapan çift, serbest programda bu atlayışı deneyecek. Çiftlerde önceki yıllarda başarılı dörtlü twist, dörtlü salchow denemeleri yapılmıştı. Ancak yaklaşık dört yıldır hiçbir çift yarışmada dörtlü atlayış denemiyor. Sui/Han’ın serbest programda deneyeceği bu dörtlü belki de yeni bir dünya rekoruna kapı açabilir.

Teknik 45.22, bileşen 37.42 olmak üzere 82.64 toplam puanla ikinci olan Mishina/Galliamov’un fırlatmalı üçlü flip atlayışı serilerinin öne çıkan elementi oldu. Atlayışın sonunda Mishina’nın havada bir an asılı kalarak yere inmesi akıllara fırlatmalı dörtlü flip için yer olabileceğini getirdi. Rus Olimpiyat Komitesi adına yarışan çift, takımına bu ikincilikle 9 puan kazandırdı.

Üçüncülüğü 41.02 teknik, 33.98 bileşen olmak üzere toplam 75 puanla ABD adına yarışan Alexa Knierim/Brandon Frazier aldı. Frazier’in Covid’e yakalanması nedeniyle geçtiğimiz ay yapılan ulusal yarışmaya katılamayan ve bir süre antrenmanlara ara vermek zorunda kalan çift çok başarılı bir seri sundu. Knierim/Frazier çifti aldıkları üçüncülükle ABD’ye 8 puan kazandırdı.

Sonuç Rusların hayal kırıklığı oldu



Rus patencilerin ilk seansta en güçlü oldukları çiftler ve buz dansı kategorilerinde birinciliği elde edememeleri takım yarışı/kısa programın sürprizi oldu. Üç branşın kısa programları sonucunda ABD 28, Rus Olimpiyat Komitesi 26, Çin Halk Cunhuriyeti 21, Japonya 20 ve İtalya 18 puan alarak ilk beşe yerleşti. Onları 16 puanla Kanada, 15 puanla Gürcistan, 12 puanla Çek Cumhuriyeti, 4 puanla Ukrayna ve 3 puanla Almanya izliyor. Almanya’nın temsilcisi Minerva Fabienne Hase/Nolan Seegert çiftinden Seegert, Covid’e yakalandığı için ikili serisini sunamadı ve Almanya çiftler kategorsinden puan alamadı.

Ukrayna’nın ise tek erkeklerde yarışacak sporcusu Ivan Shmuratko, Covid’e yakalandığı için yarışmadan çekilmek zorunda kaldı. Bu nedenle Ukrayna da tek erkekler yarışından puan elde edemedi.

Buz patenine bir gün ara

Takım yarışlarına bir gün ara verilecek ve karşılaşmalar Pazar günü takım yarışı/kadınlar kısa program ve takım yarışı/erkekler serbest program ile devam edecek. Kadınlar kısa programın ardından ülkelerin elde ettiği toplam puanlar hesaplanacak ve yalnızca ilk beşe giren ülkeler serbest programda yarışmaya hak kazanacak.

Sıradaki Haber
Karantinaya alınan Belçikalı sporcu, gözyaşlarını tutamadı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz