Diğer Sporlar

Stres, hayal kırıklığı ve gözyaşı

18 Şubat 2022 Cuma 11:55 - Son Güncelleme 18 Şubat 2022 Cuma 14:01  |  Kaynak : TRT SPOR

2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nda Rus buz patenci Kamila Valieva, büyük hayal kırıklığı yaşadı. Hakkındaki doping tartışmalarının gölgesinde yarışan 15 yaşındaki sporcu, performansı sırasında yere düştü. Valieva, gözyaşlarına hakim olamadı.

Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nda tek kadınlarda artistik buz pateni heyecanı yaşandı.

Rusya Olimpiyat Komitesi adına yarışan 15 yaşındaki Kamila Valieva, yasaklı kalp ilacı kullandığı için doping testi pozitif çıkmıştı. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS, Kamila'nın sadece tek kadınlar artistik buz pateninde yarışmasına izin vermişti.

Valieva, istediği performansı bir türlü sergileyemedi

Doping tartışmalarının gölgesinde hazırlıklarını sürdüren Kamila Valieva, ışıltılı kırmızı ve siyah bir elbise ile piste çıktı.

Birleşik Amerikalı Tara Lipinski'nin en genç altın madalya kazanma rekorunu kırmak için yarışan Valieva, performansına Maurice Ravel'in "Bolero" adlı serbest paten rutini ile başladı.

Üçlü Axel yaparken dengesini kaybeden Valieva, istediği performansı bir türlü sergileyemedi.

Gözyaşlarını tutamadı

Bir çok hata yapan 15 yaşındaki sporcu, performansının ardından gözyaşlarına hakim olamadı.

Büyük hayal kırıklığı yaşayan Kamila Valieva, favori olarak görüldüğü tek kadınlar finalini 4. sırada tamamladı.

"Neden bıraktın? Bana açıkla, neden?"

Rus sporcunun antrenörü Eteri Tutberidze'nin tavrı ise büyük bir tartışma yarattı.

Valieva'ya, "Neden bıraktın? Bana açıkla, neden? Neden tamamen savaşmayı bıraktın?" ifadelerini kullanan Tutberidze, sözleri büyük eleştiri aldı.

Thomas Bach: "İzlerken tüylerim diken diken oldu" 

Konuyla ilgili Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach da açıklamalarda bulundu.

Kamila'nın yaşadıklarının çok üzücü olduğunu söyleyen Bach, "Televizyonda müsabakayı izlerken çok rahatsız oldum. 15 yaşındaki bir kızın bu kadar baskı altında olmaması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Antrenörünün tavırlarından çok rahatsız olduğunu da belirten Thomas Bach, "İzlerken adeta tüylerim diken diken oldu" dedi.

 

Bach, söz konusu izlenimin gece boyunca aklını kurcaladığını ifade ederek, "Tüm bunlar bana Kamila'nın yakın çevresi konusunda, gerek geçmişte olanlar, gerek gelecek bakımından, küçük yaşta bir sporcuya nasıl davranılacağı, nasıl hitap edileceği, özellikle böylesi bir zihinsel baskı altındayken onunla nasıl ilgilenilmesi gerektiği konusunda yeterli güveni vermedi." değerlendirmesinde bulundu.

Bu travmatik deneyimin üstesinden gelebilmesi için sporcuya gerekli desteğin verilmesi gerektiğini aktaran Bach, "Umarım, ailesinin, arkadaşlarının ve doğru insanların desteğiyle bu durumu aşabilir." temennisini dile getirdi.

Öte yandan Valieva'nın yaşadıklarının ardından, artistik jimnastikteki yaş sınırının yükseltilmesi konusu da tartışılmaya başlandı.

Sıradaki Haber
Erdener'den Pekin'e övgü: En güvenli ortam
Yükleniyor lütfen bekleyiniz