Placeholder Broadage Row
Spor bahane, amaç şahane

Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları'na 33 sporcu vize aldı.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Spor Direktörü Alp Berker, "Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın ilk ve en önemli amacı, dünyanın hala çözmeyi başaramadığı ayrımcılık, ırkçılık gibi sorunlara karşı, spor üzerinden bir birleştiricilik sağlamak" dedi.

Berker, 16-28 Ağustos tarihlerinde Çin'in Nanjing kentinde düzenlenecek 2. Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları ile ilgili yaptığı açıklamada, oyunlar için vize alma süresinin bir haftaya kadar dolacağını bildirdi.

Türkiye'nin, bir hafta kala 12 branşta vize almayı başardığını belirten Berker, "Şu ana kadar 33 sporcumuz vize aldı. Son olarak 3 artı 3 basketbolda 5 kişilik bir kota beklentimiz var. Uluslararası Basketbol Federasyonu, bu branşta kotaları son anda açıklayacak. Bu beklentimiz de gerçekleşirse oyunlara 38 sporcu ile katılacağız" diye konuştu.

"Başlangıçta 25-26 kişilik kota beklentimiz vardı" diyen Berker, "Bu sayının üzerine çıktık. Modern pentatlon ve plaj voleybolunda ilk kez vize aldık, bu çok sevindirici. Her iki branşta da bayanlarda mücadele edeceğiz. Maalesef plaj voleybolu dışında diğer takım sporlarında vize alamadık. 3 artı 3 basketbolda vize alırsak iki takım sporunda yer alacağız. Genel anlamda katılımı başarılı buluyorum" ifadelerini kullandı.

- "Sınırları zorlamayı isterdik"

Oyunlarda her ülke için bir kota sınırlaması bulunduğunu, ancak Türkiye'nin henüz üst sınırı zorlayabilen bir konumda olmadığını dile getiren Berker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınırları zorlamayı isterdik. Keşke sınırı geçseydik ve sporcularımızı elemek zorunda kalsaydık ama bu da bizim için iyi bir sayı. Oyunlarda 15-18 yaş arası sporcular yer alacak. Oyunlar, dünya sporu için oldukça önemli bir organizasyon ve iki temel amacı var. Oyunların ilk ve en önemli amacı, dünyanın hala çözmeyi başaramadığı ayrımcılık, ırkçılık gibi sorunlara karşı, spor üzerinden bir birleştiricilik sağlamak. Genç sporculara değişik din, dil, ırk ve kültürleri tanımanın, bir arada yaşayabilmenin önemi anlatılıyor."

Organizasyonun yüzde 50'sinin kültürel programlardan oluştuğunu anlatan Berker, "Bu, gezelim görelim gibi bir program değil. Sporcuların bu programlara katılımı çok önemseniyor ve mutlaka sağlanıyor. Her ülkenin bir gençlik elçisi oluyor ve bu elçi, kafilenin bu programlara katılımını planlıyor" şeklinde konuştu.

- "Çocukların birçoğu zaten olimpiyat seviyesine gelmiş"

Oyunların diğer amacının, sportif tecrübe ve kariyer sağlamak olduğunu ifade eden Berker, şunları söyledi:

"Bu oyunlara vize alan çocukların birçoğu zaten olimpiyat seviyesine gelmiş çocuklar. Bu sporcuların çoğunun Rio'da ve sonraki olimpiyatlarda yer alması bekleniyor. Burada performanslarına bakılıyor. Fakat daha önce dediğim gibi önemli olan kültürel boyut. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach'ın da üzerinde özellikle durduğu nokta oyunların birleştiriciliği. Kendi ifadesiyle bu oyunlar, branşlarda en iyi sporcuyu seçme oyunları değil. Spor ile kültürel birleştiriciliği sağlama yanı daha ön planda tutuluyor."

IOC'nin isteği üzerine oyunlarda bütçenin kısıtlı tutulduğunu dile getiren Berker, "Daha ufak bir kafile ve protokol katılımı en az düzeyde. Branşların tarihleri farklı ama kültürel programlar nedeniyle tüm kafile aynı tarihte gidip aynı tarihte dönecek" dedi.

- Vize alan sporcular

2. Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları'na vize alan milli sporcular, branşlarına göre şöyle:

Atıcılık: Nurullah Aksoy (10 metre havalı tüfek)

Okçuluk: Yasemin Ecem Anagöz, Mete Gazoz

Judo: Oğuzhan Karaca (55 kilo), Melisa Çakmaklı (44 kilo)

Kürek: Gökhan Güven, Eren Can Aslan (JM2-)

Tekvando: Talha Bayram (+73 kilo), Fatma Sarıdoğan (55 kilo), Zehra Döşüçukur (49 kilo)

Boks: Mert Karakılıç (46-49 kilo), Nerimen Istık (51 kilo), Esra Yıldız (60 kilo), Adem Furkan Avcı (64 kilo), Ufuk Tekneci (81 kilo)

Halter: İki sporcu (isimler netleşmedi)

Badminton: Muhammed Ali Kurt, Aliye Demirbağ

Eskrim: Fatma Zehra Köse (Kılıç)

Güreş: Fatih Arslan (grekoromen 42 kilo), Uğur Beytekin (grekoromen 50 kilo), Cabbar Duyum (serbest 46 kilo)

Plaj voleybolu: Selin Yurtsever, Esra Betül Çetin

Modern pentatlon: İlke Özyüksel