Placeholder Broadage Row
"Türk sporu için hala umudum var"

IOC İcra Kurulu Üyesi ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener'den açıklama...

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, "Türk sporu için hala umudum var ve bunu korumak istiyorum" dedi.

Erdener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin spora bakış açısını ve spor modelini yeniden değerlendirmeye alması gerektiğini vurgulayarak, "Zaman zaman bazı branşlardaki parlamalar dışında genel bir başarıdan söz etmek mümkün değil. Bırakın amatör branşları, ülkemizde çok ilgi gören futbolda bile süregelen bir başarımız yok, demek ki bizde bir şeyler yanlış gidiyor. Sporda başarılı ülkelerle kendimizi kıyaslayıp yeni bir modele geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Türk sporu için hala umudu olduğunu ve bunu korumak istediğini dile getiren Erdener, sporun tüm paydaşlarının kafa kafaya verip, spor modelinde yeniliğe gitmesi gerektiğini söyledi.

"Soçi biletleri 1,5 yıl satışta kaldı ama satılmadı"

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Kış Olimpiyat Oyunları'yla ilgili de Erdener, "Burnumuzun dibinde muhteşem bir organizasyonla yapılan Kış Olimpiyat Oyunları'na olan ilgisizliğimiz gerçekten kabul edilebilir birşey değil" dedi.

TMOK olarak oyunların biletlerini neredeyse 1,5 yıl boyunca satışta tuttuklarını, ancak biletlerin satılmadığını kaydeden Erdener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bizim spora bakışımız açısından oldukça dramatik bir tablo. Türkiye'nin, spor deyince sadece futbol odaklı anlayışının bir göstergesi. Oysa 76 milyon nüfusa sahip ve bu nüfusun yarısının 28-30 yaşın altında olduğu bir ülkenin, spora bakışının çok daha faklı olmasını bekliyorum. Türkiye, spora çok kaynak ayırıyor, tesis sıkıntımız yok denebilir. Sporla ilgili kanunlar mecliste tüm partilerin hemen birleşmesine yol açıyor. Tüm bunlara rağmen bir şey olmuyorsa modelimizde yanlışlık var demektir."

"Erzurum'daki tesisler boş duruyor"

Türkiye'nin kış sporlarında varlık gösteremediğini belirten Uğur Erdener, "Oysa ki nitelikli kış sporları merkezlerimiz var. Erzurum'da üniversite oyunları için yapılmış ciddi bir yatırım var ama boş duruyor. Temel sorunumuz yeterince organize olamamamız. Modern sporun gereklerini yerine getiremiyoruz. Burada kendimizi çok ciddi sorgulamalıyız" ifadelerini kullandı.

"Amerika'yı yeniden keşfe gerek yok" diyen Erdener, "ABD- Rusya, Çin, Avustralya, Hollanda, İsveç spora nasıl bakıyor, spor modelleri nasıl? Bunları gözden geçirmemiz yeterli. TMOK olarak uluslararası deneyime sahip bir kuruluşa hazırlattığımız bir rapor var. O raporda tüm bu kıyaslamalar yapılıyor" dedi.

Soçi'de 41 sporcusuyla 26 madalya kazanan Hollanda'yı örnek gösteren Erdener, Hollanda Olimpiyat Komitesi ile yakın işbirliği içinde olduklarını ve yakın zamanda teknik destek alacaklarını söyledi.

"En çok tebriği yurt dışından aldım"

IOC üyeliğinden IOC İcra Kurulu üyeliğine getirilen Prof. Dr. Erdener, "Soçi'deki seçimde sadece bir kişinin görev süresi doluyordu. Boş koltuk bir tane olunca haliyle seçilmek de zor oluyor ama teveccüh benden yana oldu ve seçildim" dedi.

Erdener, "Sporun en üst karar organı olan IOC İcra Kurulu'na bir Türk'ün seçilmiş olmasının, ülkem açısından iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. En çok tebriği yurt dışından aldım. Gönül arzu ederdi ki yurt dışından aldığım mesajların, birazını olsun kendi ülkemden de alsaydım. Bu da spora bakışımızın bir yansıması" ifadelerini kullandı.