Diğer Sporlar

Sporculara doğal doping!

09 Ekim 2013 Çarşamba 17:01 - Son Güncelleme 10 Ekim 2013 Perşembe 23:36

Arı polenlerinin, özellikle sporculara doğal doping etkisi yaptığı bildirildi.

Mineral, vitamin ve enzimler yönünden oldukça zengin olduğu belirtilen arı polenlerinin, özellikle sporculara doğal doping etkisi yaptığı ifade edildi.

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Gıda Teknolojisi Apiterapi Bölümü Başkanı Gıda Mühendisi Fazıl Güney, poleni arıların ürettiğini söyledi.

Polenlerin, arıların yavrularını beslemek için kullandıkları besin maddesi olduğunu vurgulayan Güney, şöyle devam etti:

"Özellikle minarel, vitamin ve protein yönünden oldukça zengindir. Bir insanın günlük olarak alması gereken minarel ve vitamin, arı poleninde yeteri kadar mevcuttur. Özellikle B vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu açıdan önemli bir üründür. Arılar bu polenleri bitkilerden topluyor. Daha sonra kendi enzimleriyle birleştirerek petek gözlerine depoluyorlar. Ardından üreticiler tarafından 2 gün arayla peteğin girişine kurulan polen tuzaklarıyla bu polenler toplanmakta. Bu aşamadan sonra ise polenler kurutulup nem oranı yüzde 8'e düşürülmekte, sonrasında ise tüketilmek üzere satışa sunulmaktadır."

Sporculara "arı poleni tüketin" önerisi

Arı polenini başta sporcular olmak üzere herkesin günlük tüketmesi gerektiğinin altını çizen Güney, şöyle konuştu:

"Bu ürünü bir ilaç gibi tanıtmak çok doğru değil. Bunu bir gıda ya da besin takviyesi olarak nitelendirebiliriz. Özellikle ağır işlerde çalışanlar, sporcular, halterle ilgilenenler ya da yoğun mesai harcayanlar arı polenlerini günlük gıda takviyesi olarak tüketebilir ve tercih edebilir. Bu ürün insana zindelik ve güç veriyor. Hücrelerin yenilenmesine de katkı sağlıyor. Sporcularımız için arı poleni doğal bir doping olarak da düşünülebilir. Bu nedenle mineral, vitamin ve enzimler yönünden oldukça zengin olan arı polenini özellikle sporcular başta olmak üzere ağır işlerde çalışanlara tavsiye ediyoruz. Arı poleni sade olarak tüketilmesinin yanından bal ve süte karıştırılarak da tüketilebilir."

Güney, anne ve babaların gelişme çağındaki çocuklarının zihinsel ve bedensel gelişimi için polen tercih etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. Arı poleni, kilogramı 70 ile 100 lira arasında satışa sunulduğu öğrenildi.(AA)

Sıradaki Haber
Üsküdar, Ankara GAYE'yi 2. yarıda geçti
Yükleniyor lütfen bekleyiniz