Diğer Sporlar

Üniversiteli korfbolcular Avrupa sınavında

09 Ocak 2019 Çarşamba 15:43 - Son Güncelleme 09 Ocak 2019 Çarşamba 16:13

Belçika'nın Kortrijk kentinde 10-12 Ocak'ta yapılacak 2019 Uluslararası Korfbol Federasyonu (IKF) Avrupa Kupası Finalleri'nde Türkiye'yi Marmara Üniversitesi Kulübü Korfbol Takımı temsil edecek.

Kulüpten yapılan açıklamaya göre Marmara Üniversitesi Korfbol Takımı, ülkelerinde şampiyon olan 8 ekibin yer alacağı finaller için Belçika'ya gitti.

Finallerde Marmara Üniversitesi'nin yanı sıra Belçika'dan Kon. Boeckenberg, Çekya'dan KK Brno, İngiltere'den Trojans Korfbol, Almanya'dan SG Pegasus Rommerscheid 1991, Macaristan'dan 1908 SZAC Budapeşte, Hollanda'dan TOP/SolarCompleet ve Portekiz'den NC Benfica takımları yer alacak.

Marmara Üniversitesi, A Grubu'nda Kon. Boeckenberg, Trojans Korfbol ve NC Benfica takımları ile mücadele edecek.

Kocaeli'de 21-23 Eylül'de yapılan IKF Avrupa Kupası elemelerinde 2. olan Marmara Üniversitesi Korfbol Takımı, Avrupa'nın en iyi 8 ekibi arasına girerek finallere katılmaya hak kazanmıştı. 

Korfbol nedir?

Korfbol, kadın ve erkeklerin aynı takımda yer aldığı dünyanın tek takım sporudur.

Amaç rakip takımın potasına (korf) topu atarak sayı elde etmektir. Korfbol takım çalışması gerektirir; topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmez.

Bir takım 4 kadın ve 4 erkek olmak üzere 8 sporcudan oluşur.

Oyun sahası 40 m. X 20 m. uzunluğundadır. Oyun sahası hücum ve defans bölgesi olmak üzere ikiye ayrılır. Bir takımdan her bir bölgede 2 erkek 2 bayan oyuncu yer alır.

Her iki sayıdan sonra takımlar bölge değiştirirler ve defans oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları ise defansa geçerler.

Devre arasında ise saha değişimi yapılır.

Korfbol sporunda bir erkek bir erkeğe, bir bayan bir bayana savunma yapabilir ve bir kişiye karşı iki kişi savunma yapamaz.

Pota yüksekliği 3,5 m. dir.  

Oyunun özellikleri

Korfbol sporunun diğer sporlardan farklı bazı temel özellikleri vardır. Sadece bayanlardan veya erkeklerden oluşan bir takımla oynanmaz.

"Korf"un (Pota) etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma imkanı vardır ve potanın arkasından da oyun devam eder.

Kolektif oynamak zorunludur. Topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez. Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır. Oyunun özelliğinden dolayı korfbol oyuncusu rakibini gölge gibi takip etmelidir. Defans yapılırken atış yapmaya izin verilmez. Fakat defans oyuncusu potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. Ayrıca bir kol mesafesinde olmalı, yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalı ve gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır.

Korfbol çok yönlülük gerektirir. Korfbol hem hücumun hem de defansın önemli olduğu bir spordur ve bir oyuncu bu iki başlıca görevin birinden kaçınamaz. Çünkü oyuncular her iki sayıdan sonra bölge ve görev değiştirirler. Bu nedenle her oyuncu hem hücum hem de savunma becerilerini geliştirmelidir.

Fiziksel temasa izin verilmez. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye izin verilmez. Arkadaşlık ve yardımlaşma ön plandadır.

KAYNAK:AA

Sıradaki Haber
Milli yüzücü Beytullah Eroğlu: Ben başardıysam herkes başarabilir
Yükleniyor lütfen bekleyiniz