Engelli Sporları

İşitme engellilerde hedef 300 bin lisanslı sporcu

06 Mayıs 2019 Pazartesi 13:35 - Son Güncelleme 06 Mayıs 2019 Pazartesi 13:52

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon işitme engelli olduğunu ve hedeflerinin evde saklı kalan engelli sporcuları çıkartmak olduğunu söyledi.

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon işitme engelli varken lisanslı sporcu sayılarının 14 bin olduğunu belirterek, "En büyük hedefimiz evde saklı kalan engelli sporcuları çıkartmak. Bu sayede lisanslı sporcu sayımızı 300 bine çıkarmak istiyoruz" dedi.

"Dünyada takım sporlarında zirvedeyiz"

Samsun'da 2017 yılında 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nı düzenlediklerini anımsatan Kihtir, "Bu olimpiyatlarda yeni branşların açılması gerektiğini anladık. Branş sayımızı 24'e çıkardık. Her geçen gün başarı çıtasını biraz daha yukarı çıkardık. Dünyada takım sporlarında zirvedeyiz, birçok branşta da iyi konumda bulunuyoruz." dedi.

Madalya alma konusunda dünyada üçüncü sırada olduklarını vurgulayan Kihtir, "Rusya birinci, Ukrayna ikinci, Türkiye de üçüncü sırada yer alıyor. Onların daha başarılı olmalarının nedeni de daha fazla sporcularla katılmaları. Yine de dünya ülkeleri arasında en başarılı federasyonlardan biriyiz. Türkiye'de engellilere destek çok sağlam. Her zaman bizi teşvik ediyorlar." diye konuştu.

Engelli bireyleri spora teşvik etme konusunda ailelere önemli görevler düştüğünü dile getiren Kihtir, şunları kaydetti:

"Bazı aileler çocuklarını dışarıya bırakmıyorlar, onların bir şeyler başarabileceğini düşünmüyorlar. Biz kendimizi anlatabilirsek daha geniş kitlelere ulaşabiliriz. Yaklaşık 3 milyon işitme engellinin olduğu ülkede sporcu sayısı az ama saklı gizli olanları çıkartırsak daha iyi olur. Evde kalan engelliler spora bir kez katılsa bunu gördüğü zaman aile de rahatlıyor, sporcu da öz güven kazanıyor. Engeli aşmak için spor yapması gerektiğini söylüyoruz. Bu çocuklarımız da aramıza katılırsa bizim hedeflerimiz daha da büyüyecek. Olimpiyatlara daha fazla sporcuyla katılıp daha fazla madalya alacağız."

Kihtir, her ilde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olduğuna dikkati çekerek ailelerden engelli çocuklarını spora yönlendirmesini istedi.

Kaynak: AA

Sıradaki Haber
Avrupa'nın zirvesi Türkiye'nin
Yükleniyor lütfen bekleyiniz