EURO-2024

'Türk duvarı' belki de hiç bu kadar sağlam olmamıştı

06 Haziran 2021 Pazar 17:30 - Son Güncelleme 06 Haziran 2021 Pazar 18:07  |  Kaynak : TRT SPOR

EURO 2020'de boy gösterecek olan Ay-yıldızlılar, ilk kez bu kadar güçlü savunma hattıyla uluslararası bir turnuvada yer alacak. Tarihimizde yakaladığımız belki de en potansiyelli defans hattıyla altın jenerasyonumuza yakından bakalım...

Giriş cümlesi için çok iddialı olabilir ancak Türk Milli Takımının şu anki savunma hattı, belki de tarihimiz boyunca hiç bu kadar üst seviyede oyunculardan oluşmamıştı. Bireysel olarak bu denli yetenekli ve kaliteli savunmacıların aynı anda milli takım kadrosunda bulunduğu bir altın jenerasyon yakalamışken, 3.'lükler elde ettiğimiz uluslararası turnuvalarda şampiyonluğa koşabilmek, artık bizim için hayal niteliğinde değil.

Futbol tarihimizin en büyük savaşçılarından olan kaptan Bülent Korkmaz yaptığı alçakgönüllü açıklamasında, "Herkesin merak ettiği soruya cevap vereyim ben de rahatlayayım. Ben dönemin en iyi oyuncularından biriydim ama Merih benim üzerime geçti. Çağlar da öyle. İkisi de hem oynadıkları lig ve hem yetenek olarak benden daha iyi." ifadelerini kullanarak, milli takımımızın profil olarak ne denli üst seviyede bir savunmaya sahip olduğunu birinci ağızdan belirtmişti.

Şimdi hem isim isim hem de takım savunmasındaki potansiyelimizi ve yapabileceklerimizi birlikte inceleyelim.

Türk duvarını kaleden örmeye başlıyoruz

2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Mert Günok'un başarılı kaleci performansı bizi turnuvaya taşıyan etkenlerden birisi olmuştu. 32 yaşındaki tecrübeli file bekçisi eldivenlerini son Dünya Kupası Elemeleri'nde Uğurcan Çakır'a devretti. Avrupa'nın dev kulüplerinin radarında olan 25 yaşındaki Uğurcan ile beraber Süper Lig'de harikalar yaratan bir başka genç kalecimiz 23'lük Altay Bayındır'ın gösterdiği performans, kalemizin uzun yıllar emin ellerde olacağının en önemli teminatı.

Bu iki ismin yanı sıra Beşiktaşlı Ersin, Göztepe'den İrfan Can, 2 senedir kiralık oynadığı Belçika'da istikrarlı bir şekilde forma giyen Berke Özer ve Kayserisporlu Doğan da ortaya koydukları performansla geleceğe umutla bakmamızı sağlıyorlar.

Dünya çapında stoperler

Savunma futbolu denince akla ilk gelen ülke olan İtalya'nın en büyük kulübünde sağlıklı olduğu sürece forma giyen Merih Demiral, Premier Lig'in en elit stoperleri arasında gösterilen ve geçtiğimiz sezonun en iyi 11'ine seçilen Çağlar Söyüncü, yine sezon arasında Ada'ya Liverpool formasıyla adım atan Ozan Kabak... Bundan 5 yıl önce hayal bile edilemeyecek bu tablo, bugün milli takımın savunma tandeminin ana parçalarını oluşturuyor. Ve daha da sevindirici olan kısım, dünya çapında kaliteleriyle fark yaratan bu 3 savunmacımızın yaş ortalamaları sadece 23...

Bunun dışında Süper Lig'in en iyi yerli savunmacılarından olan Serdar Aziz ile Alpaslan Öztürk, bu sezon Konyaspor formasıyla iyi bir performans gösteren Abdülkerim Bardakçı, yıllardır Bundesliga'da top koşturan tecrübeli isim Ömer Toprak, Roma'dan Mert Çetin, Lyon'dan Cenk Özkaçar ise ileride şans verilebilecek diğer isimler... Geleceğin en önemli stoper adaylarından biri olan 18 yaşındaki Başakşehirli Ravil Tagir'i de bu listeye gönül rahatlığıyla ekleyebiliriz.

Euro 2016'yı hatırlayalım. Grup aşamasında elendiğimiz turnuvada milli takımın stoper ikilisini devşirme futbolcular oluşturuyordu. Eski sol bek Hakan Balta ve halen olduğu gibi kariyerinin büyük bölümünde defansif orta saha oynayan Mehmet Topal... . Bu yüzden Türk Milli Takımı'nın bugünkü savunma hattı, tarihimiz boyunca hiçbir zaman bu kadar üst seviyede oyuncu topluluğuna ev sahipliği yapmamıştı demek yanlış olmaz.

Sol bek rotasyonu eksik nokta mı?

Stoper ve kaleci mevkilerimizin üst seviye kalitesinin yanına sağ bekte Lille formasıyla harikalar yaratan Mehmet Zeki Çelik'i de 'Türk Duvarı'na ekleyebiliriz. Henüz 24 yaşında olan Zeki, Avrupa'da piyasası olan ve Lille sonrası büyük bir transfer yapması beklenen bir isim. Zeki'nin yanı sıra Sassuolo forması giyen Mert Müldür, Fenerbahçeli Nazım Sangare ve Antalyaspor'un genç sağ beki Bünyamin Balcı da ilerlereyen dönemlerde kendilerine şans bulabilecek ve bunu iyi değerlendirebilecek potansiyeli olan isimler.

Savunmada şimdilik yalnızca sol bek konusunda ufak bir eksiğimiz var. Kaleci, stoper ve sağ bek rotasyonumuz çok üst düzey olduğu için buna eksik demek hata da olabilir... Ancak sol bek için de milli takımda gayet iyi performans sergileyen Umut Meraş ve Beşiktaş'la şampiyonluk yaşayan takımın genç yeteneği Rıdvan Yılmaz'ın kadromuzda olduğunu unutmayalım. Bunun dışında EURO 2020'de yer almayacak olmalarına rağmen Mbappe'yi durduran Hasan Ali ile asist makinesi Caner Erkin gibi opsiyonlara da sahibiz.

Euro 2020 yolunda akan oyunda gol yemedik

Hem kaliteli hem de uyumlu savunma hattımızla Avrupa Şampiyonası elemelerinde 10 maçta kalemizde yalnızca 3 gol gördük. Millilerimiz sahamızda oynadığımız hiçbir maçta rakip futbolculara topu ağlara gönderme fırsatı vermezken, kalemizde gördüğümüz 3 golü de duran top organizasyonlarından yedik. Akan oyunda takım halinde yaptığımız etkili savunma sonrası hızlı hücuma çıkışlarda da başarılı olan milliler, grupta Fransa'nın ardından en fazla skor üreten takım olmuştu. Nitekim 2022 Dünya Şampiyonası Elemeleri'ne de fırtına gibi başlayan ay-yıldızlılar, önce Hollanda'yı 4 golle, ardından Norveç'i 3 golle geçerek rakiplerine göz dağı verdi. Letonya maçındaki sonuca ise yalnızca 'nazar boncuğu' diyip geçmek istiyorum...

Joker adam Kaan Ayhan ve orta saha rotasyonu

Tabi bir de hiç bahsetmediğimiz Kaan Ayhan var, iki Fransa maçında da ağları sarsan joker adam... Kaan Ayhan; sağ bek, stoper ve defansif orta sahada oynatılıp üstüne verim alınabilecek bir isim olarak, Milli takımın değerli yüzlerinden birisi. Bir de Premier Lig sonrası gelişimini sürdüren, hem kesici hem de pas oynununa yatkın bir profil çizen Okay Yokuşlu'dan bahsetmemiz gerekir.

West Bromwich'e transferi sonrası oyundaki temposunu arttıran Okay, defansif anlamda takıma büyük katkı vermesinin dışında hücuma geçişlerde de pas bağlantısını başarıyla sağlıyor. Aynı etkiyi beklediğimiz bir başka isim de Trabzonsporlu Berat Özdemir. Yeteneği ve potansiyeli aynı Okay'da olduğu gibi Trabzon'dan geçen kariyerini üst seviyelere taşımasına müsait.

Orta saha zenginliği

Defansa daha yatkın olan Okay ve Berat'ın dışında, orta sahada da milli takımın eli son derece güçlü. Norveç maçında harikalar yaratan Ozan, sakatlık öncesi Beşiktaş'ta müthiş bir çıkış yakalayan Dorukhan, Başakşehir ile ligde şampiyonluk yaşayıp Şampiyonlar Ligi'nde de Leipzig gibi bir takıma "hat-trick" yapabilecek yetenekte olan İrfan Can, Galatasaray'ın bu sezon vazgeçilmezleri arasına giren Taylan, Avrupa futbolunun çok şeyler beklediği Orkun ve hatta EURO 2020 kadrosunda olmayan Salih Uçan... Tüm bu futbolcular forma verildiğinde belirli seviyede performans alınabilecek özel isimler.

Gizli kahraman Kenan Karaman ve kaliteli hücumcular

Milli takımın yakaladığı bu jenerasyonu "altın" olarak nitelendirmemin sebeplerinden birisi de savunmada bu kadar iyi ve kaliteli işler yaparken, hücum anlamında da oldukça yetenekli isimlere sahip olmamız. Orta sahadaki zenginliğin yanı sıra hem savunmada hem hücumda olumlu işler yapan, Fransa ve Hollanda zaferlerimizin görünmez kahramanı olan Kenan Karaman'ın dışında Hakan Çalhanoğlu, Yusuf Yazıcı, Cengiz Ünder, Burak Yılmaz, Cenk Tosun (maalesef sakatlandı) ve Abdülkadir Ömür gibi sihirli ayaklara sahibiz.

Tabi Cengiz'in Leicester'da uzun zamandır süre alamaması ve Abdülkadir'in de sakatlıktan yeni dönmesi akıllarda soru işaretlerine neden olabilir ancak bu onlardan çok şey beklediğimiz gerçeğini değiştirmez.

'Kral' Burak Yılmaz'dan son bir şarkı...

35 yaşından sonra transfer olduğu Fransa'da Lille formasıyla gösterdiği performansla Ligue 1'de de krallığını ilan eden tecrübeli golcü Burak Yılmaz, hücum anlamında takımımızın en önemli kozu diyebiliriz. Belli bir olgunluğa eriştikten sonra hiç durmadan oyununu geliştirmeye devam eden Burak, Avrupa'nın 5 büyük liginden birinde PSG gibi büyük bütçeli Arap sermayesinin karşısında takımının şampiyonluğa erişmesinde (Yusuf ve Zeki'nin de önemli katkılarıyla) ortaya inanılmaz bir emek koydu.

Biz de yalnızca attığı gollerle değil, takım oyununa olan katkısıyla Burak Yılmaz'dan EURO 2020'de son bir şarkı bekliyoruz.. Kariyerinde büyük ihtimalle son kez Avrupa Şampiyonası'nda boy gösterecek Kral'dan sevgilerle: Hiçbir zaman unutulmayacak bir beste...

Yunanistan'ın 2004 şampiyonluğu benzer örnek olur mu?

Bu kadar iyi bir jenerasyon yakalamışken tabi herkesin aklına uluslararası turnuvalarda şampiyon olabilir miyiz sorusu geliyor. Fransa ve Hollanda gibi futbol ekolü ülkeleri net skorlarla yendikten ve başarılı bir grafik çizdikten sonra bu noktadaki ümidimiz de her gün artıyor.

2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda deyim yerindeyse yalnızca "defans yaparak" kupaya ulaşan Yunanistan örneği bizim için geçerli olur mu bilinmez ancak olası bir şampiyonluğumuz, Yunanistan'ın birinciliğinden daha az sürpriz olur diyebiliriz. Bunun en önemli nedeni de biraz önce bahsettiğim milli takımımızın Türk Duvarı'nın yanında hücumsal anlamda da kaliteli ayaklara sahip olması. Bizden daha kaliteli kadrolara karşı oynayabilecek yetenekte ve oyun aklında futbolculara sahip olmamız.

Derinde bekleyen takımların en önemli kozları duran toplar ve uzaktan şutlardır. Bizim milli takımımızda hem pas oyununda kaliteli işler yapabilen hem de uzaktan şut tehtidi olan Burak Yılmaz, Hakan Çalhanoğlu, Yusuf Yazıcı, Cengiz Ünder, İrfan Can Kahveci, Ozan Tufan ve Orkun Kökçü gibi çok fazla üst seviyede isim var. Tabi bir de artık tüm dünya, forvet piyasasını sallayan en değerli iki oyuncu olan Mbappe ve Haaland'ı durduran Türk duvarının da farkında...

Ve tabii ki Şenol Güneş

Son olarak bireysel oyuncu profillerimizin yüksek seviyede olmasının yanı sıra bu madenleri işleyen ve işleyecek olan Şenol Güneş'i de unutmamak gerekir. Kulüplerdeki görkemli kariyerlerinin aksine milli takımlarında sönük kalan birçok yıldızı biliyoruz. Ay-yıldızlılarda bu noktada devreye deneyimli teknik adam giriyor. Hayalinin yeniden Dünya Kupası'nda boy göstermek olduğunu her röportajında yineleyen Güneş ile bizim de bir hayalimiz var.

Kısa vaadede EURO 2020'de gidebileceğimiz en iyi yere gitmek ve gösterebileceğimiz en iyi mücadeleyi gösterip sonrasında tekrar Güneş yönetiminde 20 yıl sonra 2022 Dünya Kupası'nda yer almak... Uzun vaadeli hayallerimizin ise hududu yok... 

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz