EURO-2020

Türkiye’nin kalesi emin ellerde

04 Haziran 2021 Cuma 21:45 - Son Güncelleme 04 Haziran 2021 Cuma 21:48  |  Kaynak : TRT SPOR

Avrupa Şampiyonası öncesi Milli Takım kalecileri, bu sezon gösterdikleri performansla turnuvanın yıldızlarına meydan okuyorlar. Uğurcan, Altay ve Mert’i şampiyonada boy gösterecek file bekçileriyle kıyaslayalım.

EURO 2020’ye artık sayılı günler kaldı. Turnuva öncesi Milliler, üç başarılı kalecisiyle bu kategoride önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Uğurcan Çakır, Altay Bayındır ve Mert Günok’un performanslarını Avrupa Futbol Şampiyonası’na gelen kalecilerle karşılaştırdığımızda, karşımıza yüz güldürücü bir tablo çıkıyor.

Üç kalecimiz de, geride kalan sezon performansları ya da Milli Takım’da yakın geçmişte yaptıklarıyla, istatistiksel anlamda dünya yıldızlarına meydan okuyor.

Veriler ışığında oluşan tabloya hep birlikte göz atalım.

Uğurcan ve Altay sezonun zirvesini zorluyor

Futbola dair veritabanı oluşturan FBREF’ten alınan veriler ışığında yapılan çalışmaya göre, futbol hayatını sürdürdüğü ülkenin en üst liginde mücadele eden ve milli takımının birinci kalecisi konumunda bulunan file bekçileri arasında, bu sezon en yüksek kurtarış yüzdesini yakalayan isim Thibaut Courtois oldu.

Belçikalı file bekçisi, % 81.1 ile yüzde seksen barajını aşan tek isim olurken, tecrübeli eldivenin en yakın takipçisi basamağına Milli kalecimiz Uğurcan Çakır yerleşti. % 79.7 kurtarış oranı yakalayan Uğurcan, alt liglerde boy gösteren kaleciler de ele alındığında yalnızca Tim Krul tarafından geride bırakılıyor.

Milli kalecimiz Altay Bayındır da sıralamada zirveyi zorluyor. % 73.8 ile üst basamaklarda yer alan Altay, Courtois ve Krul’un yanında Mike Maignan, Hugo Lloris ve Anton Shunin’i takip ediyor.

İki genç file bekçimiz, bu kategoride dünya futbolunun en önemli isimlerini arkalarında bıraktılar. Uğurcan ve Altay’ı izleyen eldivenler arasında Gianluigi Donnarumma, Jordan Pickford, Manuel Neuer, David de Gea gibi isimler bulunuyor.

A Grubu’nda yılın en iyileri Altay ve Uğurcan

Aynı kategoride, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yer aldığımız A Grubu’nun kalecilerini mercek altına aldığımızda, Uğurcan Çakır ve Altay Bayındır’ın en iyi kurtarış oranlarına sahip olduğunu görüyoruz.

% 80 ve % 74’e yaklaşan yüzdeleriyle iki kalecimiz, Donnarumma’yı (%71.2), Alex Meret’i (% 65.8) ve Sirigu’yu (% 58.1) geçmeyi başardı.

İsviçre’nin file bekçileri Sommer (% 64.5), Mvogo (% 71.2 ve Omlin’in de (%72.8) Uğurcan ve Altay’a yaklaşamadığı listede, bu sezon sadece 5 maça çıkan Gallerli Danny Ward ve 1 maçta görev alan Wayne Hennessey kıstas dışı kaldı.

Elemelerde zirvenin en yakın takipçisi Mert Günok

2019 yılının Mart ayında başlayan ve Kasım ayında son bulan Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nin büyük bölümünde, Milli Takım’ın kalesini Mert Günok korudu.

Mert, 7 maça çıktığı eleme maçlarında, % 87.5’lik kurtarış yüzdesiyle bu alanda tüm kaleciler arasında 7. sırada yer aldı.

Kayıtlara geçen bir başka dikkate değer alan, “gol yemeden tamamlanan maç sayısı” oldu.

Milli Takımımız, 10 maçının 8’inde gol yemeyerek bu alanda –elemelere katılan tüm takımlar içerisinde- ilk sıraya yerleşmeyi başardı.

8 maçın 7’sinde Milli Takım’ın filelerini koruyan Mert Günok, eleme aşamasının en iyi derecesine imza attı.

Belçika kalecisi Thibaut Courtois, 7 maç ile Mert’e ilk sırada ortak olmayı başardı. Rusya Milli Takımı’nda forma giyen Guilherme ise, 6 maçta gol yemeyerek ikiliyi takip etti.

Uğurcan ve Altay, dünyanın en potansiyelleri kalecileri arasında gösteriliyor

Futbolcu yetenekleri ve potansiyel değerlendirmeleri üzerine çalışma yapan “Football Critic” platformu, 25 yaş altı en iyi Avrupalı kalecilerin listesini oluşturdu.

Fransız file bekçisi Ilian Meslier’nin ilk basamağa yerleştiği listede, ilk 15 sıra içerisinde Uğurcan Çakır ve Altay Bayındır’a da yer verildi.

Türkiye, listede Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve Rusya ile beraber birden fazla kalecisi bulunan ülkeler arasında konumlandı.

Şampiyonanın en değerli stoperleri arasında 3 Türk

Kalecilerimizin vaat ettiği kaliteye, elit stoperlerimiz de ayak uyduruyor.

Transfermarkt verilerine göre, Avrupa Futbol Şampiyonası’na çağrılan piyasa değeri en yüksek 25 stoper arasında 3 Milli oyuncumuz bulunuyor.

Matthijs de Ligt’in liderlik ettiği tabloda Çağlar Söyüncü, Merih Demiral ve Ozan Kabak da yer aldı.

Avrupa Şampiyonası’nda başarının anahtarı kaleyi kapatmak

EURO 2004 şampiyonu Yunanistan’ın zafer sırrı, savunma performansı üzerinden çözümlenmişti.

Grup maçlarında sadece üç gol yiyen Yunanlar, çeyrek final, yarı final ve final müsabakalarının tamamında 1-0’lık galibiyetler almışlardı.

Yunanistan kadar tek yönlü bakış açısına tabi tutulmasalar da ilerleyen yılların Avrupa şampiyonları da benzer savunma performansları ortaya koydular.

EURO 2008’de, dört yıl önce Rehagel’in öğrencilerinin yaptığı gibi grup aşamasında üç gol yiyen İspanya, çeyrek final, yarı final ve final müsabakalarının tamamında kalesini kapatmıştı.

2012’de de zafere ulaşan ekip, tüm turnuva boyunca sadece ve sadece 1 gol yedi.

EURO 2016’da mutlu sona ulaşan Portekiz, çalkantılı geçen grup aşamasının ardından turnuvanın iddialı ekiplerinden Hırvatistan’a gol izni vermemişti. Polonya maçında fileleri bir kez havalanan Fernando Santos’un öğrencileri, Galler’le oynanan yarı final ve Fransa’yla oynanan final maçlarını da gol yemeden tamamladılar.

Turnuvada başarılı olmanın pek çok anahtarı olsa da, iyi bir savunma yapısı ve iyi kalecilere sahip olmak elbette ki ekiplerin elini kuvvetlendiriyor.

Şampiyonaya iddialı giden Milli Takım’ın kalesi, performanslarıyla göz kamaştıran Uğurcan Çakır, Altay Bayındır ve Mert Günok ile emin ellerde…
 

Sıradaki Haber
42 yıl, aynı hayal
Yükleniyor lütfen bekleyiniz