Futbol

"Dünyanın En Yetenekli Genç Futbolcusu"nun çöküşü

24 Mayıs 2019 Cuma 14:18 - Son Güncelleme 24 Mayıs 2019 Cuma 16:17

Dünyanın en yetenekli genç futbolcusu seçilen Sadick Adams'in kariyeri, yanlış transfer tercihleri sonucunda dibe vurdu.

2007 yılında Güney Kore’de düzenlenen FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası’na, adı daha önce hiç duyulmamış genç bir Afrikalı damga vurdu.

Grubun ikinci maçında Gana'nın rakibi Almanya'ydı. Panzerlerin kadrosunda şu anda Fenerbahçe forması giyen Mehmet Ekici, Real Madrid'de oynayan Toni Kroos ve Schalke'li Sebastian Rudy gibi isimler vardı.

Kroos’un iki gol atarak yıldızlaştığı maçı, Almanya 3-2 kazandı. Ancak Gana’nın genç yıldızı Sadick Adams için o 90 dakika, hayatı için önemli bir dönüm noktası oldu.

Maçta etkileyici bir performans sergileyen Adams, Almanya’ya karşı bir de gol attı. Turnuvayı da 4 golle tamamlayarak ülkesinin şampiyonayı 4. bitirmesinde büyük rol oynadı.

17 yaşındaki Adams’ın Güney Kore’de geçirdiği yaz, onu Afrika kıtasının en iyi genç oyuncusu yapmasıyla birlikte en çok da istenen oyuncusu yaptı. Bunun sonucu olarak da Atletico Madrid’e transfer oldu.



Gana’nın 17 Yaş Altı Dünya Kupası’ndaki başarısının ardından, Sadick Adams, World Soccer Magazine tarafından düzenlenen “En heyecan verici 50 yetenek” listesinde Sergio Agüero, Gareth Bale, Karim Benzema, Angel Di Maria ve Ivan Rakitic gibi isimleri geride bırakarak birinci sırada yer aldı.

Turnuvanın ardından ön sözleşme imzaladığı Atletico Madrid takımının rezerv takımıyla çıktığı 22 maçta 9 gol atarak gollerine devam etti. Gösterdiği performansla antrenörlerini etkilemeyi başaran Adams, Atletico’nun A takımı ile antrenmanlara çıkmaya başladı.



Adams’ın İspanya günleri, sözleşmesiyle ilgili sorun çıkıncaya kadar gayet güzel gidiyordu ancak FIFA sözleşmesindeki sıkıntıdan dolayı oyuncuyu 4 ay sahalardan men etti.

Genç futbolcu, 17 Yaş Altı Dünya Kupası’ndan önce Tunus’un Etoile Sportive Du Sahel kulübüyle sözleşme imzalamıştı. Fakat bu transfer Adams’ın yaşından dolayı geçerli sayılmadı.

Adams, Dünya Kupası için Güney Kore’deyken Atletico Madrid, genç futbolcunun babasını ondan habersiz transferi sonuçlandırmak için İspanya’ya götürdü ve sözleşme imzalattı.



İşte tüm sorunlar bu imzayla birlikte başladı. İki kulübe de imza atan Adams, daha sonra FIFA’dan ceza aldı.

21 Mayıs 2009 tarihinde FIFA, Sadick Adams’ın Atletico Madrid’e yasadışı bir şekilde imza attığını belirtti.

Genç yıldız 4 ay futboldan men cezası aldı ve ayrıca Etoile Sportive Du Sahel’e transferi sırasında harcadığı paranın iki katı civarında para cezasına çarptırıldı.

Bu ceza, Adams’ın kariyerine büyük bir darbe vurdu. Yasak nedeniyle futboldan uzak kalan genç forvet, daha sonra as takıma giremeyeceğini anlayınca kulüpten ayrılmaya karar verdi ve Vojvodina’ya transfer oldu.

Yarım sezonluğuna Sırp kulübünde oynayan Adams, orada da tutunamadı ve tüm yaşananlardan sonra tekrar Etoile Sportive Du Sahel’e geri döndü.

Adams, Tunus ekibiyle çıktığı 15 maçta 7 gol kaydetti. Daha sonra şansını Kıbrıs ve Suudi Arabistan’da deneyen Ganalı forvet, 2018 yılında eski kulübü Ashanti Gold’a katılmadan önce Asante Kotoko ile kupalar kazandı.

Dünya futbolunun en yetenekli genç oyuncusu seçildikten sonra yapılan yanlış tercihler, kariyeri çok parlak geçmesi beklenen 29 yaşındaki futbolcu için adeta yıkım oldu.  

Yazı: Serdar Sarı - TRT SPOR
 

Etiketler : Ganasadick adams
Sıradaki Haber
U20 Dünya Kupası'nda günün sonuçları
Yükleniyor lütfen bekleyiniz