Futbol

Eski yıldızlar ışık saçıyor!

29 Şubat 2016 Pazartesi 11:35 - Son Güncelleme 29 Şubat 2016 Pazartesi 09:42

Yıldız futbolcuların bazıları, yeni mesleklerinde de aynı başarıyı tekrarlıyor.

Yeşil sahalarda son yıllara damga vurmasının ardından emekliye ayrılan yıldız futbolcular, bugünlerde yeni meslekleriyle de adından söz ettiriyor.

Futbol kariyerini sonlandırmasının ardından yaptıkları işlerle popülerliğini sürdüren futbolcular arasında Zidane, Figo, Beckham, Weah ve Cantona gibi gibi eskimeyen birçok efsane isim bulunuyor.

Dünya futbolunun en önemli yetenekleri arasında yer alan ve FIFA Yılın Futbolcusu ödülünü 3 kez (1998, 2000, 2003) kazanan Zinedine Zidane, 2006'da yeşil sahalara veda etmesinin ardından futboldan kopmadı.

- Zidane hayalini gerçekleştirdi

Cezayir asıllı Fransız eski oyuncu, futbol hayatına son verdiği Real Madrid'de 2009 yılında danışman unvanıyla göreve başlarken, 2011'de sportif direktörlük ve 2013'te takımın eski İtalyan teknik direktörü Carlo Ancelotti'nin yardımcılığına getirildi.

"Zizou" lakaplı 43 yaşındaki Zidane, 2014'te Real Madrid'in B Takımı Castilla'da teknik direktörlük görevini üstlenirken, burada aldığı başarılı sonuçların ardından kulüpteki ana hedefine ulaşmayı başardı. İspanyol teknik adam Rafael Benítez'in görevine son verilmesinin ardından 4 Ocak'ta Real Madrid'in teknik direktörlük koltuğuna oturan Zidane, takımıyla bu sezon La Liga'da şampiyonluk sevinci yaşamayı ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde kupaya ulaşmayı hedefliyor.

- Beckham kulüp satın aldı

Futbolun endüstriyel yönünün popülerleşmesine önemli katkılar yapan eski İngiliz futbolcu David Beckham da Amerikan 1. Futbol Ligi (MLS) ekiplerinden Miami United'ı satın alarak adını duyurdu.

Hakkında farklı yazarlarca birçok kitap yazılan, 2002'de gösterime giren "Bend It Like Beckham" (Hayatımın Çalımı Beckham) gibi filmlere ve belgesellere konu olan, parfüm, şampuan gibi kozmetik ürünler ve spor ayakkabılarla futbolun küresel ölçekte uzunca bir dönem markalaşan yüzü olmaya devam eden oyuncu, yeşil sahalardan 2013'te emekliye ayrılmasına rağmen reklam gelirleriyle dünyanın en çok kazanan sporcuları arasında ilk sıralarda yer aldı.

Dünyaca ünlü eski İngiliz milli futbolcu, şu sıralar 2018 yılında MLS'ye katılmaya hedefleyen yeni kulübüne dünyaca ünlü transferler yapmak ve yeni stadını inşa etmek için ortak hissedarlar arıyor. ABD ve İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Paris Saint-Germain'in (PSG) Başkanı Nasır El-Halifi'nin genel müdürlüğünü yaptığı Katar Spor Yatırımları (QSI) ile bu konuda görüşmelere devam ediyor.

- Figo, geçen yıl FIFA başkanlığına aday oldu

Kıvrak çalımları, yüksek top tekniği ve oyun zekasıyla futbolseverlerin zihninde yer eden Portekizli eski yıldız Luis Figo ise geçen yıl FIFA başkanlığı yarışında aday olarak tekrar gündeme geldi.

Futbol kariyerinde Sporting Lizbon, Barcelona, Real Madrid ve Inter gibi Avrupa'nın sayılı takımlarında forma giymesinin ardından 2009'da emekliye ayrılan 43 yaşındaki Figo, İsviçreli futbol adamı Sepp Blatter'in karşısında yer alan 4 aday arasında yer almıştı.

Beckham ve Portekizli teknik adam Jose Mourinho'nun da desteğini alan Portekizli Figo, Blatter karşısında diğer adayların güçlerini birleştirmesi gerektiği gerekçesiyle Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag ile daha sonra adaylıktan çekilmişti. Blatter, yarışta Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'i geçerek yeniden başkanlığa seçilmesine rağmen gelen baskıların ardından kısa bir süre içinde görevinden istifa etmiş ve yolsuzluk iddialarının ardından futboldan 8 yıl men cezası almıştı.

Futbol camiasının içinde yer almaya devam eden 3 kız çocuğu babası Figo tüberküloz hastalığıyla mücadele için kurulan vakıflara yaptığı yardımlarla da dikkati çekiyor. Portekizli eski yıldız, Inter'in yönetim kurulunda da çeşitli görevler üstleniyor.

- Politikayı tercih ettiler

Dinamo Kiev, Milan ve Chelsea gibi takımlarda forma giymesinin ardından 2012'de futbol hayatına nokta koyan eski Ukraynalı milli golcü Andriy Shevchenko ise daha sonra politikaya adım atmıştı.

Ülkesindeki sosyal demokrat partinin adayları arasında parlamento seçimlerine katılan 39 yaşındaki eski futbolcu, partisinin yüzde 1,58 oyda kalmasıyla başarısızlığa uğrayarak politikaya girme hayallerine erken veda etti.

Yetim kalan çocuklara yardım etmek amacıyla birçok hayır kuruluşunda barış elçisi olarak görev alan Shevchenko, hafta içinde ise Ukrayna Milli Takımı Teknik Direktörü Mykhaylo Fomenko'nun yardımcılığına getirilerek futbol kariyerine farklı bir sorumlulukla devam etme kararı verdi.

- Romario senatör oldu

Brezilya ve dünya futbolunun yetiştirdiği en değerli golcüler arasında yer alan, kariyerinde 1000'in üzerinde fileleri havalandıran Romario, 2008'de yeşil sahalardan emekliye ayrılmasının ardından Schevchenko gibi politikaya atılmayı tercih etti.

Ülkesinde Sosyalist Parti'den 2010'daki genel seçimlere katılan 50 yaşındaki futbol adamı, milletvekili olarak meclise girerken, 2014'te ise Rio de Janeiro'da rekor oyla senatör seçildi.

Romario, 2014'te Brezilya'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası öncesinde düzenlenen eylemlere destek verirken, FIFA'nın başkanlık yarışında ise Blatter'in karşısında yer almıştı.

- Hümanizmin öncüsü Weah

Afrika'da 3 kez, FIFA tarafından ise 1 kez yılın futbolcusu seçilen George Weah ise 2003'de veda ettiği yeşil sahaların ardından ülkesi Liberya ve Afrika'da idol olmaya devam etti.

Kariyerine politika alanında devam eden Weah, iç savaş nedeniyle zor bir dönemden geçen ülkesinde hümanizm akımının öncüleri arasında yer aldı. Çabaları nedeniyle Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) tarafından iyi niyet elçisi seçilen 49 yaşındaki eski futbolcu, Liberya'da 2005'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini az bir oy farkıyla kaybetse de 2014'de senatoya seçilmeyi başardı.

- Suker yönetici olarak devam ediyor

Kariyerinde Dinamo Zagreb, Sevilla, Real Madrid ve Arsenal gibi önemli takımlarda forma giyen Avrupa'nın sayılı golcüleri arasında gösterilen Hırvat Davor Suker ise kramponlarını asmasının ardından yeni sporcuların yetişmesi amacıyla Zagreb kentinde futbol okulu açtı.

Futbolla ilgisini daha sonra yöneticiliğe kaydıran 48 yaşındaki Suker, 2012'den bu yana Hırvatistan Futbol Federasyonu'nda başkanlık görevini yürütüyor. Hırvat futbol adamı, 2015'ten bu yana ise UEFA İcra Kurulu'nda yer alıyor.

- Cantona aktör oldu

Futbolculuğu döneminde üstün tekniği, güçlü fiziksel yapısı ve aykırı karakteriyle yeşil sahaların en renkli simaları arasında yer alan eski Fransız yıldız Eric Cantona ise 1997'de sahalardan emekliye ayrılmasının ardından sinema sektöründe boy gösterdi.

Dünyaca ünlü Avustralyalı aktris Cate Blanchett ile 1998'de "Elizabeth" filminde rol alan Cantona, 2008'de İngiliz yapımı komedi filmi "French Film", 2009'da hayatından kesitlerin yer aldığı dünyaca ünlü İngiliz yönetmen Ken Loach imzalı "Looking for Eric" adlı yapıtlarda boy gösterdi.

Cantona, eşi Fransız Rachida Brakni tarafından 2010'da yönetilen "Face au Paradis" adlı tiyatro oyununda da görev aldı.

Sıradaki Haber
Barça şampiyonluğa koşuyor!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz