Futbol

Hopp'a neden tepki gösteriliyor?

01 Mart 2020 Pazar 11:22 - Son Güncelleme 01 Mart 2020 Pazar 15:19

Bundesliga’da dün oynanan Hoffenheim-Bayern Münih mücadelesinde futbol tarihine geçecek anlar yaşandı. Bayern taraftarları milyarder başkan Dietmar Hopp’a hakaret içeren pankart açtı. Peki olayın perde arkasında ne var?

Hoffenheim-Bayern Münih maçı başladığında haftanın kritik mücadelelerinden biri oynanacaktı. Bayern ilk 15 dakikada 3 gol attı, sonrasında farkı 6'ya çıkardı. Ancak 67. dakikadan sonra yaşananlar, sadece Bundesliga tarihine değil, futbol tarihine de geçti.

Bayern’in fanatiklikleriyle tanınan “Ultras” taraftar grubu, Hoffenheim Başkanı Dietmar Hopp’a hakaret içeren bir pankart açtı. Hakem pankartı gördü, önce oyunu durdurdu, oyuncular ise içeri gitti. Sonrasında mücadele kaldığı yerden devam etti ancak taraftarlar bir kez daha pankartı açtı. Teknik direktör Hans Flick, Karl-Heinz Rummenigge, Salihamidzic taraftarlarla konuşmaya gitti, ikna etmeye çalıştı.

77. dakikadan sonra maç devam etti, tarihi anlar da burada başladı. Bundesliga tarihinin ilk oyuncu grevi yaşandı ve futbolcular mücadeleye devam etmedi. Kendi aralarında paslaştı, 10 dakika boyunca futbol oynanmadı. 

Bu olay tüm dünyada geniş yankı buldu. Almanya’nın en zenginlerinden, net serveti 15 milyar dolardan fazla olan Dietmar Hopp’a, sadece Bayern maçında değil, Dortmund-Freiburg ve Köln-Schalke maçında da hakaret edildi. 

Peki Hoffenheim’ın sahibi olan, milyarder Hopp’a neden tepki gösteriliyor?

Sebeplerden ilki “yatırımcı” ve “sermaye” karşıtı taraftarlar. Özellikle Bayern taraftarının başını çektiği Almanya Ultras, espor başta olmak üzere tüm yeniliklere, futbolun endüstriyelleşmesine karşı olduğunu her fırsatta belirtiyor. 

Taraftar grupları, daha önce de Manchester City ve Paris Saint Germain olmak üzere birçok yatırımcısı bulunan kulübe tepki için pankart açmıştı. 

Hopp’a gösterilen tepki ise yeni bir süreç değil. Bundan yaklaşık 22 sene önce, Bundesliga bir karar almış, kulüplerin yüzde 51 hissesinin üyelerde olması zorunlu kılmıştı. Yani bir yatırımcı olsa bile, karar merci daima üyeler olacaktı. 

Sonrasında ise tartışmalar yeni bir kuralı doğurdu: “Eğer sponsor aralıksız 20 yıldır kulüple ilişkiliyse, 50+1 kuralı değişebilir.”

Bu kuraldan yararlanan Hopp, fanatik Alman taraftarları karşısına alarak Hoffenheim’ın sahibi oldu. Sonrasında Bayern Münih kararın değişmemesi ve bu şekilde devam etmesi için yoğun çaba sarf etti. Sadece St. Pauli karşı çıkınca, o dönem “romantizmle” suçlanmışlardı. 

Hopp, bugün Almanya’nın en zengin isimlerinden biri ve Hoffenheim’ın sahibi. İddialara göre takıma her sene kulüp gelirinden daha fazla bir rakam aktarıyor. Bayer Leverkusen ve Wolfsburg da patron kulübü ancak belli bir isim tarafından yönetilmediği için Bundesliga’da tepki gösteribilecek tek patron Hopp. 

Borussia Dortmund taraftarları da dahil birçok grup şu an tepkili. Dortmund taraftarının 3 yıl boyunca Hoffenheim deplasmanına gitmesi yasak, Bayern’e de benzer bir ceza gelmesi muhtemel.
Bayern yönetimi başta olmak üzere Bundesliga ve kulüpler Hopp’a destek veriyor. Ancak taraftarlar da ısrarcı olacak gibi görünüyor.

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
PSG Dijon'u 4 golle geçti
Yükleniyor lütfen bekleyiniz