Futbol

La Liga Türkiye temsilcisi TRT SPOR'a konuştu

25 Mayıs 2022 Çarşamba 14:51 - Son Güncelleme 25 Mayıs 2022 Çarşamba 15:03  |  Kaynak : TRT SPOR

La Liga Türkiye temsilcisi, Mete Türkmenoğlu TRT SPOR muhabiri Mustafa Korkusuz'un sorularını yanıtladı.

La Liga 2009’da başlayarak hemen hemen 2017’ye kadar dünyaya damgasını vurdu.

El Clasico’larıyla, Messi - Ronaldo rekabetiyle, tüm futbolseverleri ekranlara kilitledi. Fakat son 5 yıldır bu durumdan biraz uzaklaşıldı. Peki ne oldu neden oldu?... La Liga Türkiye temsilcisi, Mete Türkmenoğlu sorularımızı yanıtladı.

La Liga’nın marka değeri için neler yapıyorsunuz?

"La Liga’nın marka değeri şimdiye kadar La Liga’da oynayan futbolcuların ve kulüplerin sportif performanslarına bağlıydı. Amacımız LaLiga’nın sportif performanstan bağımsız bir şekilde büyümesi. Çalışmalarımızın temeli La Liga’nın spor sektöründeki profesyonelleşmesine dayanıyor. LaLiga’da 7 yıl önce 43 çalışan varken, 2022’de bu rakam 700’e ulaştı. Benim bulunduğum LaLiga Global Network projesi ise 45 farklı ülkede yer alıyor ve stratejik ülkelerde LaLiga temsilcisi bulundurarak her ülkeye yönelik projeler yürütüyoruz."

Ronaldo- Messi rekabeti tüm dünyada yaşandı. Bu 2 oyuncunun ligden ayrılması izlenmelerde düşüş getirdi mi?

"Kuşkusuz Ronaldo-Messi dönemi LaLiga’daki en güzel dönemlerden biri. Onlar gibi iki yıldızın aynı anda FC Barcelona ve Real Madrid rekabetinde yer alması muazzam oldu. Herhangi takım/lig bu iki oyuncunun yokluğunu çeker. LaLiga olarak bizim rolümüz kulüplerimizin ve ligimizin marka değerini yükseltmek ve futbola katkı sağlamaya devam etmek. Her oyuncu bir gün kariyerine veda etmek durumunda, zaman böyle bir şey. Taraftar olan parçama baktığımda kulübün her zaman tek bir oyuncudan daha önemli olduğunu düşünmeyi seven futbolseverlerdenim. Rakamlara bakarsak, maç izleme oranları stabil bir şekilde büyüme kaydetmeye devam ediyor. Pandemi de bu konuda bir etken olabilir, herkes evde daha fazla vakit geçirirken maç izleme rekorları kırmak doğaldı. Asıl test pandemi boyunca kaybolan gelirlerin yerine bir şey koymaktı. Maç günü gelirleri, müze gelirleri, vs gibi kaynakların eksik olması özellikle büyük takımları daha fazla etkilemişti. Şu anda LaLiga’nın en önemli hamlesi takımlarına uluslararası büyüme stratejileri verebilmek ve bunları koordine etmek. Her takımın farklı ülkelerle bağları var ve bunları kullanarak ancak uzun vadeli taraftar yaratabiliriz ve zamanla maç izleme oranlarını Ispanya dışında da etkileyebiliriz."

Yeni rekabetin herkes Haaland ve Mbappe arasında olacağını düşünüyordu... Fakat ikisi de La Liga’yı tercih etmedi?

"Evet aslında Ronaldo-Messi rekabetini andırabilecek bir rekabet olabilirdi. LaLiga’da çok sıkı ve ciddi bir finansal fair play sistemi var. Bunun etkilerini geçen sene Messi’nin transferinde de görmüştük. LaLiga’nın finansal kontrol sistemi her zaman kulüpleri uzun vadeli düşünmeye teşvik eden ve gelir/gider kısmında belli sağlıklı kriterleri tutturmayı şart kılan bir sistem. Kısa vadede bu tarz yıldızlar belki başka takımlara gidebilir ama biz sürdürülebilirliği tercih etmeliyiz. PSG geçen sene 220 milyon avro kayıp gösterirken ve yıllık 650 milyonluk bir maaş bütçesi bulunurken Mbappe için böyle bir teklif yapabilmeleri finansal fair play dışında kalıyor. Bunun sürdürülebilirliği ne kadar olabilir ki? LaLiga’nın gözden düştüğüne inanmıyorum. Villarreal bu sene mükemmel bir Avrupa hikayesi yazdı. Real Madrid şampiyonluğu erken gelse de, eski dönemlere göre makas gittikçe kapanmaya başlıyor ve bu bizim ürünümüzü daha değerli ve futbolseverler için daha ilginç kılacak bir şey olduğunu düşünüyorum."

Peki son olarak La Liga’ya Türkiye’de ilgi ne düzeyde?

"Türkiye’de ilgi stabil, sonuçta futbolu çok seven bir ülke olduğundan LaLiga’nın belli bir kitlesi olması çok doğal. Amacımız zamanla daha fazla LaLiga konuşulması, futbolu İspanyol kültürün diğer noktalarıyla bağlayıp aynı zamanda İspanya’yı da sevdirmek istiyoruz. Dijital içeriğe odaklanmamız aynı zamanda genç futbolseverlere ulaşmamız çok önemli. Takımlarla bağ kurmak çok özel ve bunu teşvik etmek için LaLiga bir çok atılım kaydetti. eLaLiga (e-spor ligimiz) Türkiye’de aktif, Guti ve Eto’o ElClasico için Türkiye’yi ziyaret etti, Türk fenomenlerle bir maç izleme etkinliği düzenledik ve sosyal medyada Türkiye ile gittikçe daha fazla etkileşime giriyoruz. Enes Ünal’ın sezonu bizim için çok güzel bir faktör oldu, gündemin sadece Getafe’nin olduğu haftalara şahit oldum. Bu tarz hikayeler bizi çok mutlu ediyor ve bunları çoğaltmak en büyük amacımız. Bu senenin sonunda küçük çapta maç izleme etkinliklerine devam ettik, sezonu hep birlikte taraftarlarımızla maç izleyerek kapattık. Şimdiki görevimiz bunu devam ettirip Türkiye’de bir LaLiga topluluğu yaratmak ve bu toplulukla hem dijital hem de fiziksel mecralarda buluşmak."

Sıradaki Haber
Stefano Pioli'nin madalyası bulundu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz