Futbol

Yumuşak bileklere pranga vuruldu

10 Mart 2020 Salı 17:50 - Son Güncelleme 12 Mart 2020 Perşembe 20:10

Bir zamanlar zirvedeydi... Özellikle Barcelona ve Dünya Kupası'ndaki performansı ve göze hoş gelen futboluyla herkesin gönlünde taht kurdu. İşte şu anda hapiste bulunan ''Küçük Mutlu Ronaldo''nun zirveye çıkışı ve zirveden iniş öyküsü...

Bir Ronaldinho hayranı attığı tweette Brezilyalı futbolcunun nasıl büyük bir futbolcu olduğu şu sözlere anlatmıştı;

’Gaziantepli ev arkadaşım memleketten getirdiği fıstığı Ronaldinho'nun oynadığı Barcelona maçlarında zuladan çıkarırdı. Ronaldinho öyle büyük topçuydu.’’ Sizce de büyük topçu değil miydi?

Her futbolseverin izlemekten zevk aldığı, özellikle Barcelona döneminde oynadığı futbolla büyükten küçüğe herkesi mest eden Ronaldinho, sahte pasaport düzenlediği gerekçesiyle Paraguay'da tutuklandı.

Çalımları, attığı usta işi goller ve gol sevinciyle futbolseverlere ‘’böyle futbolcu gelmez artık’’ dedirttiği Brezilyalı efsane en zirveden en dibe nasıl indi? İşte ''Küçük Mutlu Ronaldo''nun zirveye çıkışı ve zirveden iniş öyküsü...

''Küçük mutlu Ronaldo''

Ronaldinho, Portekizce'de "Küçük Ronaldo" anlamına gelir. Bu lakabın sebebi ise Ronaldinho'nun küçük yaşlarda Fenomen Ronaldo'ya duyduğu hayranlıktı.

Diğer lakabı "Gaûcho" ise mutlu anlamına gelmektedir. Ronaldinho’ya bu lakap sürekli güldüğü için verilmiştir. Her Brezilyalı çocuğun hayali gibi onun da hayali futbolcu olmaktı. Ronaldinho 7-8 yaşındayken babasını kaybetti. Artık hayatını futbolcu olan abisiyle birlikte geçirecekti. Küçük yaştaki yetenekleri sayesinde Gremio kulübünün alt yapısına girdi. 1998 yılında Brezilya'da adından en çok söz ettiren futbolcularından biri olmayı başardı.

PSG'de bekleneni veremedi

2000’li yıllarda bir çok Avrupa kulübü Ronaldinho’nun trasferi için kulübü Geremio'nun kapısını aşındırsa da Brezilya ekibi bütün tekliflere olumsuz yanıt vermişti. 

Ronaldinho’nun oynadığı futbola hayran olan o dönemin PSG Teknik Direktörü Luis Fernandez, Ronaldinho transferinde ısrarcı oldu ve Brezilyalı yıldız aynı zamanda menajeri olan abisi Assis ile Paris’in yolunu tuttu. Fakat Gremio ve PSG arasında çıkan bonservis anlaşmazlığı nedeniyle Ronaldinho'nun yeşil sahalara yeniden çıkması 6 ay sürdü.  

Paris'te hayal kırıklığı

Çıktığı 28 maçta 9 gol atan Brezilyalı yıldız, Paris'in gece hayatına kendisini kaptırdı ve dönemin PSG Teknik Direktörü Luis Fernandez'le arası açıldı. PSG, Avrupa kupalarına katılamayınca Ronaldinho'nun sözleşmesine koydurduğu bir madde gereği yıldız futbolcuyu satış listesine koydu.

Dünya Kupası şampiyonluğu

Ronaldinho, Brezilya formasıyla ilk milli maçını 26 Haziran 1999 tarihinde Letonya'ya karşı oynadı. Brezilyalı futbolcu, teknik direktör Dunga tarafından 2013 Konfedarasyon Kupası kadrosuna çağrılmıştı. Özellikle 2002 Dünya Kupası'ndaki performansıyla futbolseverlere parmak ısırttırmış, Avrupa devlerinin radarına girmişti.

Ronaldinho, Ronaldo, Roberto Carlos, Rivaldolu Brezilya Güney Kore ile Japonya'nın ortaklaşa düzenlediği 2002 Dünya Kupası'nda şampiyon olmuştu.  

Zirveye çıkış 

Gece hayatına fazla zaman ayırdığı için PSG’de bekleneni veremeyen Ronaldinho, 2002 yılında Dünya Kupası'nda gösterdiği performansla İspanyol devi Barcelona’ya transfer oldu. Tam da ona "çok iyi futbolcu" dediğimiz yıllarını Katalan ekibinde geçirdi. PSG’de kötü bir performans sergileyen Ronaldinho Barcelona günlerinde adeta yeniden hayat buldu.

Barcelona formasıyla ilk senesinde 32 maça çıkıp 15 gol atan Ronaldinho, takımını o sene lig ikincisi yapmıştı. Barça’daki ikinci sezonunda şampiyonluk yaşayan Ronaldinho aynı zamanda "FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu" ödülünü kazandı.

Efsane futbolcu en büyük hayalim dediği Şampiyonlar Ligi kupasına Barcelona formasıyla 2005-2006 sezonunda ulaşmıştı. Ronaldinho, bir sonraki sezon da istikrarlı futbolunu koruyup çıktığı 41 maçta 23 gol atmayı başarsa da o sezon La Liga'yı şampiyon tamamlayan ekip Real Madrid'di. Brezilyalı yıldız Katalan ekibindeki son senesinde ligde çıktığı 17 maçta 8 gol atarken yavaş yavaş gözden düşmeye başlamıştı. 2008-2009 sezonuna yeni bir başlangıc yapmak isteyen Katalan ekibi, Ronaldinho'yu Milan'a sattı.

Milan günleri

2008'de Milan kariyerine başlayan Ronaldinho'nun İtalyan devindeki performası inişli çıkışlı oldu. İlk sezonunda 33 maçta 9 gol, ikinci sezonunda 43 maçta 15 gol atabildi. 2010 - 2011 sezonundaki Milan formasıyla 15 maça çıkıp 1 gol atan Brezilyalı yıldız artık İtalyan ekibinde iyice gözden düşmüştü. Milan ile bağlarını koparan Ronaldinho, ülkesine dönme kararı aldı. Efsane artık evine dönüyordu...

Efsane evine döndü

Flamengo ile 4 yıllık sözleşme imzalayan Ronaldinho çıktığı ilk sezonda 33 maçta 16 gol atarak biraz da olsa eski günlerini hatırlattı. Brezilya ekibi, yaşadığı mali krizi aşamayınca Ronaldinho serbest kalarak Atletico Mineiro'ya transfer oldu. Burada eski günlerine dönen Ronaldinho, Atletico Mineiro formasıyla çıktığı toplam 63 maçta 24 gol atarak takımının Libertadores Kupası'nı kazanmasında önemli rol oynadı.

Ve futbola veda zamanı

Bir defa Ballon d'Or'u (Altın Top) alan, 2 La Liga şampiyonluğu, birer defa Şampiyolar Ligi, Serie A, Libertadores, Copa America ve Dünya Kupası şampiyonluğu yaşayan Ronaldinho 37 yaşında futbolu bıraktı. Menajeri ve aynı zamanda abisi olan Roberto Assis'in Ronaldinho'nun futbola veda ettiğini ''Futbolu bıraktı. Artık bitti. Ona güzel bir veda yapalım'' sözleriyle açıklamıştı.

Zirveden en dibe

Futbolseverlerin izlemeye doyamadığı, adeta futbol topuyla dans eden Ronaldinho artık futbol dünyasında olmayacaktı. ''Keşke daha fazla izleyebilseydik'' diyebileceğimiz nadir futbolculardan olan Ronaldinho'nun adı artık vergi borçları ve para cezalarıyla duyulmaya başlamıştı. 

Barcelona günleri, Dünya Kupası performansı oynadığı göze hoş gelen futbolla herkesin gönlünde taht kuran Ronaldinho artık zor günler geçiriyordu. Temmuz 2019'da, ödenmemiş vergiler ve para cezaları nedeniyle kendisine ait 57 mülkle birlikte Brezilya ve İspanyol pasaportlarına el konuldu.

Mart 2020'de Ronaldinho'nun, ülkeye girmek için sahte bir pasaport kullandığı iddia edildikten sonra Paraguay'daki polis tarafından sorgulandı. Sahte pasaport düzenlemek iddiasıyla Paraguay'da gözaltına alınan Ronaldinho, 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Efsanevi futbolcu, şimdilerde zor günler geçirse de attığı estetik çalımlar ve şık golleri ile hiç unutulmayacak...

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Polonya'da da futbol maçları seyircisiz
Yükleniyor lütfen bekleyiniz