Futbol

Filistin Milli Takımı yoluna devam ediyor

04 Eylül 2014 Perşembe 11:32 - Son Güncelleme 04 Eylül 2014 Perşembe 11:40

Filistin, uluslararası arenada ülkesini başarıyla temsil etmeye devam ediyor.

İsrail'in Gazze'de neden olduğu acılar, hayatın her alanında olduğu gibi spora da gölge düşürdü. İsrail'in 51 gün süren Gazze saldırıları sırasında 32 sporcu hayatını kaybetti, onlarca spor tesisi zarar gördü.

İsrail saldırılarında hayatını kaybeden 2 bini aşkın Filistinliden ikisi henüz futbol kariyerlerinin başında olan 19 yaşındaki futbolcular Ahmed Muhammed el-Katar ile Uday Caber'di. İki gencin Gazze'de savaş karşıtı düzenlenen gösteride hayata gözlerini yummaları, aileleri kadar ülkede sporun gelişimi için çaba harcayanları da yasa boğdu.

Filistin tarihinin en iyi futbolcuları arasında gösterilen, teknik direktörlüğün yanı sıra gazetecilik de yapan 49 yaşındaki Ahid Zakkut da geçen ay İsrail askerlerinin açtığı ateş sırasında hasar gören evinde hayatını kaybetti. Ülkesi dışında birçok kulüpte futbol oynayan Zakkut, geçmişte Filistin Milli Takımı ile UEFA Başkanı Michel Platini'nin kaptanlığını yaptığı Fransa Milli Takımı arasında yapılan dostluk maçında da forma giymişti.

Zararın tahmini mümkün değil

Filistin Futbol Federasyonu (PFF), ülkede savaşın yol açtığı yıkımın boyutlarının tam olarak tahmin edilemeyeceğini ve ölenlerin yanı sıra birçok sporcunun da yaralandığını vurguluyor.

Filistin Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre de saldırılar nedeniyle Gazze'de aralarında onlarca stadın bulunduğu 32 spor tesisi ile sporculara ait 500 ev hasar gördü.

Zararın tazmini için

Filistin, sportif açıdan maruz kaldığı saldırıların ardından yaşadığı maddi ve manevi zararın karşılanması amacıyla hakkını uluslararası hukuk zemininde arıyor. Filistin Futbol Federasyonu tarafından 2013'te yayımlanan tutanaklarda, İsrail'in Filistin sporuna uyguladığı 5 yıldaki ihlaller nedeniyle 100'ün üzerinde dava açıldı.

Bu davalar arasında, İsrail'in bombalamaları nedeniyle 6 sporcunun öldürülmesi, Mahmut el-Sarsak'ın dahil olduğu onlarcasının haksız yere tutuklanması gibi insan hakkını ihlal eden uygulamaların yanı sıra milli karşılaşmalar için inşa edilmiş Gazze'de bulunan Filistin Stadı'nın İsrail tarafından 2006 ve 2012'de bombalanması dosyaları da yer alıyor.

Ayrıca dosyalar arasında, tesis inşası projelerinin engellenmesi, Gazze Şeridi ve Batı Şeria liglerindeki 14 kulübün bombalanması veya harap edilmesi, aynı bölgede bulunan sporculara, antrenörler ve hakemlere uygulanan kısıtlamalar ile uluslararası turnuvalara katılımı engelleme gibi ihlaller bulunuyor.

Filistin Milli Takımı yoluna devam ediyor

Yaşanan tüm zorluklara rağmen FIFA tarafından 1998'den itibaren tanınmaya başlanan Filistin Milli Takımı, uluslararası arenada ülkesini başarıyla temsil etmeye devam ediyor.

FIFA ve UEFA'nın diplomatik çabaları ve çeşitli yaptırımları neticesinde İsrail'in Filistinli futbolculara uyguladığı yolculuk kısıtlamalarının son yıllarda azaltılmasının ardından Filistin Milli Futbol Takımı, sportif açıdan en önemli çıkışını bu yılın ilk yarısında gösterdi.

Mayıs ayında düzenlenen AFC Challenge Kupası'da şampiyon olarak gelecek yıl düzenlenecek Asya Kupası'na katılma hakkını elde eden Filistin, FIFA dünya sırlamasında da o dönem 94'üncülüğe kadar yükseldi.

İsrail ile Filistin arasında ateşkes anlaşması sağlansa da sportif başarı açısından yeniden atağa geçen Filistin Milli Takımı'nın uluslararası arenada turnuvalara katılıp katılmaması durumu belirsizliğini koruyor. Filistin'in programında, 2014 Filipinler Barış Kupası ile 2015 Asya Kupası bulunuyor.

Uluslararası futbol camiasından Filistin'e destek

İsrail'in Filistin'i işgali, uluslararası futbol camiasında da olumsuz tepkilere yol açtı. Mısır Milli Takımı ve El-Ehli futbol takımının eski oyuncusu Muhammed Ebu Terike, Arjantinli eski futbolcu Inter Kulübü Başkan Yardımcısı Javier Zanetti'nin hayata geçirdiği "Barış için Dinlerarası Maç"ta oynaması için yapılan daveti, "İsrail'in de organizasyonda temsil edileceği" gerekçesiyle reddetti.

Mısırlı futbolcunun söz konusu tepkisini, dünyaca ünlü futbolcuların katılması beklenen uluslararası dostluk maçında, Liverpool ve Chelsea takımlarında oynamış İsrailli futbolcu Yossi Benayoun'un da yer alması nedeniyle gösterdiği öne sürüldü.

Ebu Terike, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Papa I. Franciscus'dan barış için düzenlenen dostluk maçına dair davetiyenin fotoğrafını paylaşarak, "Bu, maç davetiyesinin fotoğrafı. Bu daveti, Siyonist varlık nedeniyle reddettim. Kusura bakmayın biz nesiller yetiştiriyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'de spor etkinlikleri erteleniyor

Filistin'de büyük yıkımlara yol açan İsrail, güvenlik endişesi nedeniyle 8 Ağustos'ta başlaması planlanan futbol ligi de dahil ülkesinde yapılacak spor organizasyonlarının da iptal edilmesine yol açtı.

UEFA, temmuz ayında yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle bölgenin güvenli olmadığına, bu yüzden Avrupa kupalarında mücadele edecek İsrail kulüplerinin maçlarını ülke dışında oynamasına karar verdi.

İsrail'in 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2016) elemeleri kapsamında 9 Eylül'de Belçika ile Tel Aviv'de oynanması gereken maç da Gazze'deki durumun yol açtığı güvenlik sorunları nedeniyle 31 Mart 2015'e ertelendi.

Profesyonel Erkek Tenisçiler Birliği (ATP) de İsrail'de söz konusu güvenlik koşullarının yetersizliği nedeniyle eylülde yapılması planlanan Negev İsrail Açık Turnuvası'nın bu yıl düzenlenmeyeceğini açıklamıştı.

Normalde 23 Ağustos'da başlaması gereken İsrail 1. Futbol Ligi ise (Premier Lig) güvenlik sorunu nedeniyle ertelenmişti. Filistin ile yapılan ateşkesin ardından ligin yakın bir zaman içinde başlatılması bekleniyor.

Şampiyon takımın teknik direktöründen istifa

İsrail Premier Lig'in son şampiyonu Maccabi Tel Aviv'in İspanyol teknik direktörü Oscar Garcia da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle bölgenin güvenli olmadığını gerekçe göstererek geçen hafta istifa etti.

Garcia, İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle ülkedeki mevcut güvenlik koşullarının yeterli olmadığını ve yardımcıları Ruben Martinez ve Fran Sanchez ile görevlerinden ayrılma kararı aldıklarını belirtti. Maccabi Tel Aviv ise Garcia'nın yerine bir başka İspanyol teknik adam Pako Ayestaran'ı getirdi.

FIFA'dan İsrail'e gözetim

FIFA, haziran ayında kurduğu bağımsız bir komite ile İsrail'i gözetim altına almıştı. Filistinli oyuncuların ve yöneticilerin sporla ilgili faaliyetlerinin İsrail yönetimi tarafından kısıtlanması üzerine oluşturulan komite, ilk raporunu aralık ayında gönderecek.

AA

Sıradaki Haber
Savaşın gölgesinde spor: Ukrayna
Yükleniyor lütfen bekleyiniz