Futbol

"Kolay para"nın adresini gösterdi

26 Ağustos 2014 Salı 11:43 - Son Güncelleme 26 Ağustos 2014 Salı 11:49

''Avrupa'da futbolcuların en kolay ve çok para kazandıkları yer Türkiye''

Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, Avrupa'da futbolcuların en kolay ve çok para kazandıkları yer olarak Türkiye'yi adres gösterdi.

İlhan Cavcav, yaptığı açıklamada Jimmy Durmaz'ın Yunanistan'ın Olympiakos takımına transferine ilişkin "Jimmy daha henüz kedi olmuş ama fare tutmamıştı. Kendisine sözleşmesini uzatmayı teklif ettim ama kabul etmedi. Yunanistan'a gitti ama şunun farkında değil, eğer Avrupa'da futbolcuların en kolay ve çok para kazandıkları bir yer varsa, orası Türkiye'dir" diye konuştu.

Transferde eskiden olduğu gibi büyük paralar kazanılmadığını belirten Cavcav, teknoloji sayesinde artık nerede yetenekli oyuncu varsa, Avrupa takımlarının daha 15-16 yaşında bu oyuncuları takip etmeye başladığını, kendilerine de bu kulüplerin ilgilenmediği futbolcuların kaldığını söyledi.

"Elek altında kalanlardan seçiyoruz"

"Tabiri caizse, biz de elek altında kalanların iyisini seçmeye çalışıyoruz" diyen tecrübeli başkan, şöyle devam etti:

"Jimmy Durmaz iyi futbolcu ama Yunanistan Ligi'nde oynamak onu ne kadar geliştirecek emin değilim. Şampiyonlar Ligi'nde oynayacakmış, Olympiakos finale mi kalacak, belki ilk turda elenecek, grup maçlarının altısında da oynayacağının garantisi mi var? Ben futbolcularımın bizden giderken menfaatlerini düşünürüm, burada birkaç sene daha oynasaydı hem kendisi hem bizim için çok daha iyi bir transfer yapabilirdi."

"Rakamı muhatabıma göre belirlerim"

İlhan Cavcav, transferi söz konusu futbolcunun bonservis bedelini her zaman "muhatabına" göre belirlediğini kaydetti.

Spor Toto Süper Lig'de Türk statüsünde forma giyen Jimmy Durmaz için Türk kulüplerinden ciddi bir teklif gelmediğini ifade eden Cavcav, "Diyorlar ki, Jimmy'i istediklerinde 5 milyon avro istemişim. Ben bir futbolcu hakkındaki rakamı muhatabıma göre belirlerim. Ben ticaret adamıyım, kulüplerimizden resmi teklif gelseydi, beraber oturur, konuşur, en doğrusuna karar verirdik" diye konuştu.

Cavcav, Jimmy Durmaz gibi futbolcuların değerini kendisinin değil Türkiye Futbol Federasyonu'nun yabancı oyuncu statüsüne ilişkin verdiği kararların artırdığını ve bu kararların yerli oyuncuların ücretlerini gereğinden fazla şişirdiğini savundu.

"Devletin, federasyon kadar aklı yok mu?"

Günümüz ekonomi TFF'nin uyguladığı gibi kuralların yerinin olmadığına dikkati çeken İlhan Cavcav, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buğday ithal ediyoruz, her türlü gıda maddesini ithal ediyoruz. Marketlerde ithal elma var. Türkiye'de elma mı yetişmiyor ama serbest piyasa böyle. İsteyen Amasya elması alır, isteyen gider ithal elma alır. Şimdi bu devletin federasyon kadar aklı yok mu, köylüye gösterilmeyen ihtimam futbolcuya gösteriliyor. Kendi kaynaklarına döneceksen ilk önce altyapılarını geliştireceksin. Ne zaman ki Türkiye'deki kulüplerin altyapısı gerçekten birer futbol akademisine döner, her takımda acar gibi çocuklar yetişir o zaman böyle bir sınırlama yaparsın."

"Biz can, kasap et derdinde"

Yabancı sınırlamasının Türkiye kulüplerine değil, Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerin ikinci ve üçüncü liglerinde oynayan takımlarına yaradığını belirten İlhan Cavcav, "Hangi takıma baksanız gurbetçi, bizde de var ama bakın bu sene altyapımızdan 5 futbolcu daha çıkardık. Eğer dışarıdan 5 tane alırsam bütçemi aşarım ama maşallah, bakıyorum, kimsenin bütçe vesaire umurunda değil. Bizim bu mecburiyetimiz, kural olmalı" ifadelerini kullandı.

Federasyonun "kadrolarda 6-8 tane altyapından yetiştirdiğin oyuncu bulunduracaksın" kuralını getirmesi gerektiğini kaydeden Cavcav, sözlerini şöyle tamamladı:

"Federasyon gençlere yatırım diye 21 yaş altı takımlarının maçlarını stadyumlarda oynatanlara teşvik verecekmiş. Ben anlamıyorum, stadyumlar artık eskisi gibi değil ki taraftar maça beş dakika önce geliyor. O çocukları kim seyredecek, o çocukların yetenekleri 19 Mayıs'ta oynayınca mı gelişecek? Bunlar boş işler. Biz kulüpler olarak can derdindeyiz, kasap et derdinde."

AA

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz