Futbol

Orman'dan rest: Kim adaysa açıklasın!

15 Kasım 2015 Pazar 15:35 - Son Güncelleme 15 Kasım 2015 Pazar 15:00

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, divan kurulu toplantısında konuştu.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Beşiktaş'ın mutsuzluğu üzerine başkan adayı olunmaz. Devre arası kim başkanlığa adaysa açıklasın" dedi.

Bu sezon futbolcu bonservislerinden 19 milyon avro kazandıklarını ve 6,5 milyon avro harcadıklarını dile getiren Orman, "Beşiktaş artık 2 oyuncu satacaktır, 3 oyuncu alacaktır. Bundan sonra hep al dönemi bitmiştir, biraz da sat dönemi başlamıştır" dedi.

Bir otelde yapılan divan kurulu toplantısında açıklamada bulunan Orman, raporların yetişmesi için divan kurulunun iki hafta ertelenmesini kendilerinin talep ettiğini dile getirerek, "Hazır raporlar üzerinde konuşalım istedik. Şeffaf bir şekilde olsun istedik. Diğer iki rakibimizin hiçbir divan kurulunda ve kamuoyunda bizim kadar şeffaf olarak hiçbir belge açıklanmaz ve bilgi verilmez" diye konuştu.

"Yılbaşı, devre arası kim başkanlığa adaysa açıklasın"

Fikret Orman, Beşiktaş Kulübü'nün 2016 yılının mayıs ayında yapılacak kongresi öncesi aday olmak isteyenlere seslenerek, "Beşiktaş'ın mutsuzluğu üzerine başkan adayı olunmaz. Yılbaşı, devre arası kim başkanlığa adaysa açıklasın. Ne programı varsa söylesin. Önümüzde uzun bir zaman var. İnsanların Beşiktaş Kulübü'nü yönetmek istemesi kötü bir şey değil ama bunun Beşiktaş'a yakışan zarafetle olması lazımdır. Mayıs ayında kongremiz var. Gelsinler aday olsunlar, çalışma yapsınlar" ifadelerini kullandı.

"Belki bir dönem sonra bırakıp gideceğim"

Beşiktaş'ın saygınlığını sağlamanın önemine vurgu yapan Orman, "Beşiktaş'ı yöneten bugün ben, yarın başkası... Belki bir dönem sonra ben de bırakıp gideceğim. Niyetim de öyle" diye görüş belirtti.

Fikret Orman, kendi dönemlerinde 7 binin üzerinde kişiyi kongre üyesi yaptıklarını, iki senedir üye olmayı bekleyen kişi sayısının ise 740 olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Seçimden önce tüzük tadil kongresi yapmak istiyorum. Beşiktaş'ın başkanı ve yönetim kurulu üyeleri tenkit edilmelidir ama bunun bir üslubu ve şekli vardır. Bunu aşağıya indirmek Beşiktaş'a zarar verir. Genel kurula gelip de saçını taramasını bilmeyenler var. Aidatı da yukarıya çıkartacağız. Rakiplerimiz 10 bin, 20 bin liraya kongre üyesi yapıyor, biz de buluruz. Disiplin şartları da ağırlaştırılacak."

Fikret Orman, yaptıkları işlerde sona geldiklerini belirterek, "Elde ettiğimiz sponsor gelirlerini, 3 kulübün toplamı elde edemez. Beşiktaş'ı yönetmek zordur ama ikilem yoktur. Alnımız açık. Çiğ yemedik ki, karnımız ağrısın" şeklinde konuştu.

"Beşiktaş artık 2 oyuncu satacaktır, 3 oyuncu alacaktır"

Futbolcu transferinde doğru bir strateji izlediklerini anlatan Orman, şunları kaydetti:

"Maça gitmediğim söyleniyor. Evet bazı maçlara gitmiyorum, yurt dışında seyretmeye gidiyoruz. Yani herkes evinde rahat maç seyrederken biz kimse bizi görmesin diye soğuk ülkelere gidiyoruz, orada maç seyrediyoruz ki ilgilendiğimiz oyuncuyu kimse anlamasın diye. Biz 7 gün 24 saat Beşiktaş için çalışıyoruz. Bu yapılan şeyler kendiliğinden olan şeyler değildir, 3 senelik planlama içinde gerçekleşen şeylerdir. Yapmış olduğumuz yatırımlar sonucunda değerli bir takım oluşturulmuştur. Bizim yönetime geldiğimiz zaman takım değeriyle şu anki takım değeri ortadadır. Beşiktaş şu an lig lideridir. Statsız oynadığımız halde liderdir. Allah Vodafone Arena'da kupayı kaldırmayı bize nasip etsin."

Beşiktaş Kulübü Başkanı, bu sezon futbolcu bonservislerinden 19 milyon avro kazandıklarını ve 6,5 milyon avro harcadıklarını dile getirerek, "Ben ve arkadaşlarımın göreve geldiğimiz andan itibaren bonservis için 41 milyon avro harcamışız, 20,6 milyon avro bonservis geliri elde etmişiz. Beşiktaş bundan sonra bu şekilde gidecektir. Beşiktaş artık 2 oyuncu satacaktır, 3 oyuncu alacaktır. Bundan sonra hep al dönemi bitmiştir, biraz da sat dönemi başlamıştır. Allah nasip ederse yurt dışında da bir takım alma girişimimiz var" değerlendirmesinde bulundu.

Erkek Basketbol Takımı'nın başarılı sonuçlar aldığını anlatan Orman, "Basketbolla ilgili çalışmalarımız var. Bunu da Vodafone Arena gibi sponsoru belli olan doğru düzgün bir yapıya çevirmek istiyoruz. inşallah oraya da daha kalıcı bir şeyler yapmak amacındayız. Bu sene basketbol takımından ben de umutluyum. Hoca değişikliği yaptık, takımın başında pırıl pırıl bir hoca var" diye konuştu.

Orman, diğer amatör branşlarda da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi sundu.

"Borç artmamıştır"

Fikret Orman, göreve geldiklerinde 328 milyon dolar olan kulüp borcunun yapılan yatırımlara ve kur farkına rağmen şu an 317 milyon dolar olduğunu anlatarak, borcun artmadığını söyledi.

Yaptıkları yatırımlara rağmen ağır eleştirilere maruz kaldıklarını dile getiren Orman, şunları kaydetti:

"Bu değirmenin suyu nereden geliyor? Yani itibarınız olacak, bütün borçlarını ödeyeceksiniz. Futbolcuların alacakları ödenmediği için sahaya çıkmadığını hiç işitiyor musunuz? Alacakları var diye duyuyor musunuz? Rakibimizin stadını devlet yaptı, isçiler sokaklara indiler. Burada bir stat yapılıyor, milyonlarca dolar yatırım yapılıyor. Beşiktaş'ta alacağımız var diye kimse geldi mi? Hayır. Kombine kart satmışız bir seneliğine, 2,5 sene oldu bedavaya giriyorsunuz maça. Peki ne yapmamızı istiyorsunuz? Somut konuşalım. Kapalı kapılar ardından konuşulduğu zaman doğru oluyor. Biz haysiyetimizle, onurumuzla, bütün vaktimizle bu kulüp için mücadele ediyoruz. Yeni şimdi devre arası geldi, futbolcularımıza alıcılar var. Bunları satalım mı? Konuşulanlar subjektif şeyler. Biz 4. seneye girdik. Beşiktaş Kulübü Başkanı bir günlüğüne PFDK'ya sevk edilmemiştir Görüyorsunuz rakiplerimizi, 2 sene, bir sene, 6 ay ceza alıyor."

Kulübün mali yapısını şeffaf bir şekilde paylaştıklarını anlatan Orman, "2012 yılının mart ayında aday çıkmayan, 400 davası olan, CAS'ta 18 dosyası bulunan, iki sene evvelinden futbolcularına borcu olan, kayyuma mı gidilecek denilen Beşiktaş'ta hiç kimsenin kapısını çalıp bir kuruş istemedik. Herkes bilsin. Biz öyle şeylerle muhatap oluyoruz ki, sağlığımız gidiyor, aramızda ihtilaflar çıkıyor. Biz artık söylenenlerle ilgilenmiyoruz. Biz bu sene şampiyonlukla ilgileniyoruz. Stadın bitmesiyle uğraşıyoruz. Biz icraatla ilgileniyoruz" ifadelerini kullandı.

"Stadı bir an evvel bitirmeyi herkesten çok istiyoruz"

Fikret Orman, yapımı süren Vodafone Arena'nın alışıldık statlardan olmadığını vurgulayarak, "Burası normal bir stat değil. Burada bir anıt eser yapılıyor. Burası bir teknoloji merkezi. Buranın sadece çatısı, 16,7 milyon avro" diye konuştu.

"Çatıyı yarı fiyatına da yapabilirdik ama o zaman stadın kapasitesi 20-25 bin kişiye inerdi" diyen Fikret Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de bunu halat sistemiyle çözdük. Üçüncü köprünün halatlarını yapan Fransız şirketiyle çalışıyoruz. 16,7 milyon avronun 15 milyonluk kısmını ödedik. Çatıda montaj işlerimiz var. Bittiği gibi çim işine giriyoruz. Cahiller bilmeden konuşuyorlar ama biz bunları sabırla anlatmaya devam ediyoruz. 26 Aralık'ta stadın temelini döktüğümüzün ikinci yılı oluyor. Eskiden sporcularımız konteynerde soyunurdu, şimdi başkan konteynerde çalışıyor. Bir an evvel bitirmek için herkesten fazla biz istiyoruz."

"Kıskançlıktan patlıyorlar"

Fikret Orman, stat inşaatında bir kuruş kötü malzeme kullanmadıklarını anlatarak, "Her şeyin en iyisini yapmaya çalıştık. Esas sıkıntı çatının kalkıp monte edilmesiydi. Ondan sonrası çok sıkıntılı değil. Stadın bitişi yaklaştığı için kıskançlıktan patlıyorlar. Dedikodu, yıpratma... Bizim kimseyle problemimiz yok. İcraat yeridir burası, çene yeri değildir. Çeneleri aciz insanlar yapar. Arkadan konuşanlar aciz insanlardır" şeklinde konuştu.

Beşiktaş Kulübü'nü, Vodafone Arena'ya taşıyacaklarını kaydeden siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Hepimiz bir araya geleceğiz. Bulunduğumuz yerlerden çıkıp oraları kiraya vereceğiz. Hem gelir elde edeceğiz hem de hep beraber olacağız" yorumunda bulundu.

Fikret Orman, Beşiktaş Kulübü'ndeki personel sayısının fazlalığıyla ilgili yapılan eleştirilere değinerek, "Eleman sayısı konuşuluyor. Beşiktaş İnşaat AŞ'de 45 kişi çalışıyor. Mağazalar, organizasyonlar, cirolar büyüyor. Stada dönerken bir daralma yapacağız. Gerçek rakamlara doğru ineceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

"Yapılan sponsorlukların bedeli 237 milyon dolar"

Orman, göreve geldiklerinde Beşiktaş Kulübü'nün içinde bulunduğu durumu herkesin bildiğini anlatarak, "Elimizde kullanabilecek, borçlanabilecek hiçbir şeyin olmadığı hepinizin bildiği bir konu. Ondan sonra bizim yaptığımız en önemli şey itibar yönetimidir. Beşiktaş'ın itibarı o zaman bildiğiniz gibi zedelenmişti. Güvensizlik vardı. Biz itibar yönetimi yaptık. İtibar yönetimiyle borçlarımızı ödedik. Bizim yönetimimiz 471 adet dava dosyasını kapatmıştır. Bunların hepsinin parasını ödemiş ve birçok da tasarruf sağlamıştır" diye konuştu.

Sponsorluklarla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Fikret Orman, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 21,5 milyon dolarlık yeni sponsorluklar yaptık. Şu ana kadar yapmış olduğumuz toplam sponsorluk bedeli 237 milyon dolar olmuştur. Bütün sponsorlarımızla çok sağlıklı bir ilişki yaratılmıştır. Beşiktaş Kulübü'nün yapmış olduğu sponsorluk gelirleri, diğer rakiplerimizin toplamından daha fazladır. Stadımız olmadığı halde daha fazla gelir elde etmekteyiz. Allah nasip ederse stadımızın bitmesiyle beraber bunlar daha da artarak devam edecektir."

Orman, stat için Vodafone ile yaptıkları sponsorluk anlaşmasından şu ana kadar 10 milyon dolar aldıklarını belirterek, "Bundan sonraki çalışmalar stat başladıktan sonra hareket edecektir. Stadyumun açılması çok önemli. Hem sponsorluklar başlayacak hem de gelir daha da artacaktır. Önümüzdeki senelere baktığımız zaman da Beşiktaş'ın sponsorluk gelirleri yapılan anlaşmalarla yaklaşık olarak 83,4 milyon dolar olacaktır. İş ortaklıklarından da 7 milyon liraya gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Fikret Orman, yaptıkları anlaşmalar sonucunda elde ettikleri gelirlerle kulübü yönettiklerini vurgulayarak, "Bu gelirler ben ve arkadaşlarımızın yarattığı gelirlerdir. Eskiden yaratılan gelirler değil. Zaten ortada kullanacak bir şey olmadığı için de bizim yarattığımız şeylerden Beşiktaş'ın yatırımlarını buraya getirebildik" değerlendirmesinde bulundu.

"Kartal Yuvası'nın yıllık cirosu 100 milyon lira olacak"

Fikret Orman, kulüp lisanslı ürünlerini satan Kartal Yuvası mağazalarından yıllık 100 milyon lira ciro yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Vodafone Arena'nın içinde büyük bir Kartal Yuvası mağazası yapacaklarını anlatan Orman, şöyle devam etti:

"Mağazalarda yıllık hasılatın bu sezon sonu itibarıyla 60 milyon liraya geleceğini tahmin ediyoruz. Allah nasip ederse yeni stadımızla beraber 100 milyon lira ciro yapan bir kurum haline geleceğiz. Rakiplerimizde de cirolar bu civardadır. Mağazalarda 2,5 milyon liralık stok kaybı olduğuna yönelik söylemler oluyor. Öyle bir stok kaybı söz konusu değil. Bir lojistik firmasından diğerine devir olurken, formalar devredilmemiştir. Sonradan yapılan sayımda böyle bir olayın olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunlar çok ayıp şeylerdir. Bunu konuşanlar onu yapmaya meyilli insanlardır. Büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Bu gibi asılsız şeylerle itham edilmek bizi çok üzmektedir."

Orman, tesislerde yapılan çalışmalar, BJK TV ile ilgili gelişmeler ve sosyal medyadaki durum hakkında da üyelere bilgi sundu.

Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu toplantısı sona erdi

Beşiktaş Kulübü'nün 2015 yılı dördüncü olağan divan kurulu toplantısı sona erdi.

Toplantının sonunda bir kez daha kürsüye gelen Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, üyelerin eleştirilerine cevap verdi.

"Vodafone Arena bitince, bir gün inşallah statla ilgili kitap yazacağım"

Vodafone Arena'yla ilgili bir kitap yazmayı düşündüğünü belirten Orman, "Vodafone Arena bitince, bir gün inşallah statla ilgili kitap yazacağım. Onun içerisinde gezi olayları dahil hepsi olacak" dedi.

Fikret Orman, Vodafone Arena'nın yapılmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir irade ortaya koyduğunu anlatarak, "Şunu unutmamak lazım, iznin verilmesinin en büyük sebebi Sayın Cumhurbaşkanı'dır. Beşiktaş'a oranın alınmasıyla inanılmaz bir destek verdi. Onun o iradesi her yerde bize çok yardımcı oldu. Herkesin bilmesi için söylüyorum. O irade olmasaydı biz bu stadı yapamazdık" şeklinde konuştu.

"Şike Davası sürecinde doğru olanı yaptık"

Şike Davası'yla ilgili ilk günden bu yana doğru olanı yaptığına inandığını kaydeden Fikret Orman, şunları söyledi:

"Ahmet Ateş telefonda adres tarif etti diye 6 ay hapis yaptı. Serdal Adalı'nın tapesi yok. Tayfur Havutçu'nun menajerle yapmış olduğu konuşma var. 'Biz buraya kenar süsü geldik' dedim. 'Suçlu olmadığımız bir konuda neden savunmaya gidelim' dedim. İlk davalar görüldüğü ve Türkiye, bu Türkiye olmadığı zamanlarda ben davaya geldim. Kulüp başkanıyken de geldim. Bizi alakadar eden bir durum yok. Biz suçlu değiliz, müdafaa yapmamıza da gerek yok. Zaten adliye de bizim suçlu olmadığımızı söyledi."

Fikret Orman, uzun süredir haber alınamayan Beşiktaş Kulübü İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Melih Sami Esen'e de değinerek, "Kendisi çok düzgün bir arkadaşımızdı. Bir anda telefonlarıma da çıkmadı. Hiçbir arkadaşımız da ulaşamadı. Sağlık problemleri olduğunu duyduk. Ondan sonra da yönetim kuruluna gelmedi. O gün bugündür de kendisiyle temas kuramıyoruz. Bildiğimiz bir şey değil" diye konuştu.

"Hepsi pırlanta gibi çocuklar"

Beşiktaş Futbol Takımı'nın kolej havasında olduğunu da ifade eden Fikret Orman, "Bizi rahatsız eden oyuncularımız yok. Hepsi pırlanta gibi çocuklardır" ifadelerini kullandı.

Orman, futbolcularla yapılan sözleşmelerde maç başı ücretine karşı olduklarını dile getirerek, "Maç başı ücretleri verdiğimiz ücretlerin üzerine geçti. Bu değirmenin suyu nereden geliyor? Yeni yaptığımız sözleşmelerin çoğunda kaldırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz