TRTSPOR Logo
Avrupa'yı "komşu kapısı" yaptı

Bursaspor, Avrupa kupalarına katılma geleneğine bu yıl da devam etti.

Spor Toto Süper Lig'de şampiyon olduğu 2009-2010 sezonundan bu yana her yıl Avrupa kupalarına katılma hakkını elde eden Bursaspor, geçen sezonu 8. bitirmesine rağmen UEFA'nın Eskişehirspor ve Sivaspor'a 1 yıl men cezası vermesi nedeniyle bu geleneğini sürdürdü.

UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda Makedonya'nın Turnovo ile Gürcistan'ın Chikhura Sachkhere takımları arasındaki eşleşmenin galibiyle ilk maçını 17 Temmuz'da yapacak yeşil-beyazlılar, böylece 31. kez Avrupa kupası müsabakasına çıkacak.

İlk Avrupa deneyimini 1974-1975 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katılarak yaşayan Bursaspor, Spor Toto Süper Lig'de 2009-2010 sezonu şampiyonu olduktan sonra 2010-2011'de Türkiye'yi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsil etti.

Şampiyonlar Ligi gibi büyük bir organizasyonda ilk kez mücadele eden "Yeşil Timsah", 6 maçta 5 yenilgi ve 1 beraberlik aldı.

Yeşil-beyazlılar, Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk maçında sahasında İspanyol temsilcisi Valencia'ya 4-0 yenildi. Daha sonra Glasgow Rangers ve dünyanın en önemli kulüplerinden Manchester United ile deplasmanda karşılaştı ve 1-0'lık skorlarla sahalardan mağlup ayrıldı.

Bursaspor, evindeki 3-0'lık Manchester United yenilgisi sonrası Valencia'ya deplasmanda 6-1 gibi farklı bir skorla mağlup oldu.

Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk golünü Valencia deplasmanında atan Bursaspor, son maçta sahasında Glasgow Rangers ile 1-1 berabere kalarak ilk puanını elde etti.

Kupa Galipleri Kupası

Yeşil-beyazlı takım, daha önce iki kez, o yıllardaki adıyla Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda boy gösterdi. Kuruluşundan 12 yıl sonra 1974-1975 sezonunda Türkiye Kupası finalisti olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katılan Bursaspor, çeyrek finale kadar yükselme başarısını gösterdi. "Yeşil Timsah", dönemin en önemli takımlarından biri olan Dinamo Kiev'e iki maçta da yenilerek kupaya veda etti.

Bursaspor, 1986-1987 sezonunda ise bu kez "kupa şampiyonu" olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda mücadele etme hakkı elde etti. Yeşil-beyazlı takım, ilk turda eşleştiği Ajax'a sahasında 2-0, deplasmanda da 5-0 yenilerek turnuvaya erken veda etti.

İntertoto Kupası

"Yeşil Timsah", 1994-1995 sezonunda ligi 6. sırada bitirerek o dönem UEFA Kupası'na katılmanın ön aşaması sayılan İntertoto Kupası'na katılma hakkını kazandı.

İntertoto Kupası'nda çok başarılı maçlar çıkaran yeşil-beyazlılar, son karşılaşmada sahasında Almanya'nın Karlsruhe takımını ağırladı. Normal süresi 2-2, uzatma devreleri 3-3'lük skorla biten maçta penaltılara gidildi. Penaltı atışları sonucu turu geçen taraf, Alman temsilcisi oldu.

UEFA Avrupa Ligi

Bursaspor, UEFA Avrupa Ligi'nde ilk kez 2011-2012 sezonunda mücadele etti.

İlk maçını Belarus'un FC Gomel takımı ile yapan yeşil-beyazlılar, 2-1 ve 3-1'lik skorlarla turu geçen taraf oldu.

Sonraki turda Belçika'nın Anderlecht takımı ile eşleyen Bursa temsilcisi, sahasındaki ilk maçı 2-1 kaybetti. Deplasmanda iyi bir oyun sergileyen Bursaspor, 2-2 biten maçın ardından elendi.

Bursaspor, 2012-2013 sezonunda lig 3.'sü olarak yine Avrupa kupalarına katılmaya hak kazandı.

İlk turda Finlandiya'nın KuPS Kuopio takımı ile eşleşen "Yeşil Timsah", deplasmanda oynadığı ilk müsabakayı 1-0, sahasındaki maçı ise 6-0 kazandı. Bursaspor'un ikinci turdaki rakibi ise Hollanda temsilcisi Twente oldu. İlk maçı sahasında yapan yeşil-beyazlı takım, sahadan 3-1 galip ayrıldı ancak rövanşta 4-1 yenilerek elendi.

"Yeşil Timsah"ın geçen yılki Avrupa macerası da çok erken bitti. İlk turda Sırbistan temsilcisi Vojvodina ile eşleyen yeşil-beyazlılar, deplasmanda oynadığı ve 2-2 biten müsabakanın rövanşında sahasında rakibine 3-0 yenilince taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Bursaspor, 30 maçlık Avrupa serüveninde 10 galibiyet, 6 beraberlik, 14 yenilgi aldı.