Detay

Bir film gibi geçti

21 Mayıs 2019 Salı 09:28 - Son Güncelleme 22 Mayıs 2023 Pazartesi 12:12  |  Kaynak : TRT SPOR

70 yaşında aramızdan ayrılan Niki Lauda'nın filmlere konu olan hayatı, hem başarıyı hem hayal kırıklıklarını hem de cesareti bizlere yaşattı. O, motor sporları dünyasından 'film gibi' geçti, geriye ise bu notlar kaldı.

Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğan Niki Lauda, ailesinin onaylamamasına rağmen bir yarış sürücüsü olmayı seçmişti.

2 Kez Ferrari, 1 kez de McLaren ile şampiyonluk yaşayan efsane isim, Almanya'da bulunan Nurburging pistindeki kazasıyla hafızalara kazınmıştı. Çoğu insanın o kazanın ardından hayatta kalmasını hala mucize olarak nitelendirdiği Niki Lauda'nın ölümü, spor dünyasını yasa boğdu.

"O sezon" beyaz perdeye taşınmıştı

Niki Lauda'nın, James Hunt ile rekabetinin yanı sıra 1976 Almanya Grand Prix'inde geçirdiği feci kaza, 2013 yılında vizyona giren "Zafere Hücum" adlı yapıtla beyaz perdeye taşındı.

"Anlatılmamış hikaye"

2014 yılında ise efsanevi pilotun hayatını konu alan bir belgesel film çekildi. Türkçe'ye "Anlatılmamış Hikaye" olarak çevrilen film, "Lauda: The Untold Story" adıyla yayınlandı.

İlk şampiyonluk

Avusturyalı pilot, teknik detaylarında kendisinin büyük emek harcadığı arabayla 1975’te ilk Formula 1 şampiyonluğuna ulaştı.

Almanya Grand Prix'inde mucizevi kurtuluş

İlk Formula 1 şampiyonluğunun ardından 1976'da Almanya Grand Prix'inde piste çıkan Lauda, o gün feci bir kaza yaptı. Avusturyalı pilot kaza sonrası aracında sıkıştı. Alev alev yanan araçta dakikalarca kalan Lauda'yı araçtan çıkarttıklarında vücudu ve yüzü yanmıştı.

Haftalarca hastanede kaldı. Ciğerleri su toplamıştı ve yüzü tanınmayacak haldeydi. Lauda'nın düşündüğü tek şey ise sezon bitmeden pistlere dönüp şampiyon olmaktı. Nitekim öyle de oldu. 6 hafta gibi inanılmaz bir süre de piste geri döndü. Herkes Niki Lauda için sezonun belki de yarış hayatının bittiğini düşünürken, o sadece 3 yarış kaçırarak pistlere döndü.

Lauda-Hunt rekabeti

Lauda o kazadan sonra gözleri tam olarak iyileşmediğinden eskisi kadar iyi yarışamıyor sadece puan almakla yetiniyordu. Özellikle yağmurlu bir hava onun için ölüm olabilirdi. Rakibi James Hunt ise onun yokluğunu fırsat bilip aradaki farkı kapamıştı.

Sezonun son yarışı öncesi Niki Lauda çok az farkla öndeydi. Yarış günü havanın yağışlı olması sonucu ikinci bir kazayı göze alamayan Niki Lauda, yarışmayı reddederek yarıştan çekilmişti. O yarışın sonunda ise James Hunt 1 puan farkla şampiyon oldu.

Sonraki yıl yine şampiyon

Avusturyalı pilot, 1977’de zorlanmadan şampiyon oldu. Daha sonra da emekli olan Lauda, çok fazla dayanamamış ve 1982’de pistlere geri dönmüştü. Efsanevi pilot, 1984’te bir dünya şampiyonluğu daha yaşayarak tekrar emekli oldu.

UFUK KAPLAN | TRT SPOR

Sıradaki Haber
Sarı kırmızıya adanmış hayat
Yükleniyor lütfen bekleyiniz