Motor Sporları

Monte Carlo’da Neuville rüzgarı

29 Ocak 2020 Çarşamba 15:09 - Son Güncelleme 29 Ocak 2020 Çarşamba 15:31

Bir ayağı Marmaris'te de düzenlenecek olan Dünya Ralli Şampiyonası'nda heyecan Monte Carlo'da başladı. Yarışı TRT SPOR mikrofonlarından aktaran Mehmet Sevinç, ilk yarıştan dikkat çeken notları derledi.

2020 Dünya Ralli Şampiyonası öylesine yoğun bir adrenalinle başladı ki sezonun ikinci ayağı olan İsveç Rallisi’nin yolunu şimdiden gözler olduk.

Zirveye oynayan 4 pilottan 3’ünün takım değiştirdiği sezonda kazanan isim takım değiştirmeyen tek pilot olan Thierry Neuville oldu. Son 4 yılın dünya ikincisi Belçikalı pilot, son 6 etabın tamamını kazandığı Monte Carlo Rallisi’nde kariyerinde ilk kez zafere ulaştı. Son 6 yılın Monte Carlo galibi ve 6 kez dünya şampiyonu Sebastien Ogier ise Neuville’in ardından yeni takımı Toyota ile 2. oldu. Bir başka Toyota sürücüsü Elfyn Evans ise 3. sırayı aldı.

Citroen’in WRC’den çekilmesi ve Ford’un da dünya şampiyonluğuna oynayacak bir ismi takıma monte edememesinin ardından gözler Toyota ve Hyundai’ye çevrilmişti. Şampiyona pilotu Ott Tanak’ı Hyundai’ye kaptıran Toyota, Estonyalı’nın koltuğunu 6 kez dünya şampiyonu Sebastien Ogier’e emanet etmişti. Ogier ise birlikte Galli sürücü Elfyn Evans da Toyota’nın yolunu tutmuş, Thierry Neuville ise Hyundai’de kalmıştı. İki takımın da dünya şampiyonu olma kapasitesine sahip ikişer pilotu vardı ve şampiyona bu şekilde başladı. 

4 gün süren Monte Carlo Rallisi’nde Thierry Neuville henüz ilk gün hızını ispatlamıştı. Gece geçilen 25,5 kilometrelik ikinci etapta en yakın rakibine 25,5 saniye fark atan Belçikalı rakiplerine adeta gözdağı vermişti. Normal şartlarda böylesine bir fark olması tabii ki olanaksızdı. Ancak Neuville dersine iyi çalışmış ve gece sürüşünün en iyi pilotu olduğunu ispatlamıştı. Hızı da tartışılmazdı.



Ott Tanak'ın inanılmaz kazası

2. gün sıra dışı bir kazayla başladı. Son dünya şampiyonu Ott Tanak saatte 180 km hızla giderken çok ciddi bir kaza yaptı. Otomobili taklalar atan Estonyalı sürücü ve co-pilotu kazadan yara almadan kurtuldu. Ancak bu kaza son şampiyonun sezona puansız başlaması anlamı taşıyordu. Cuma günü geçilen altı etabın beşini Toyota pilotları kazandı. Günü ise Sebastien Ogier lider geçti. 

Cumartesi 4 etap geçildi. Bir ara rakiplerinin 16,6 saniye gerisine düşen Thierry Neuville günün son iki etabını kazanarak liderle arasındaki farkı 6,4 saniyeye kadar indirdi. Son güne girilirken birinci ve üçüncüyü sadece 6,4 saniye ayırıyordu. Ancak momentum Neuville’e geçmişti. Pazar günü geçilmesi gereken 4 etap vardı ve servis arası yoktu. Dolayısıyla lastikleri korumak çok önemliydi. Özellikle bazı virajları geniş almak zorunda olduğunu söyleyen ve Hyundai’sinin viraj performansından memnun olmayan Neuville son günde rüzgarın oğlu moduna bürünmüştü. 4 etabın tamamını kazanan Belçikalı pilot 3. sırada başladığı günde liderliğe çıktı ve kariyerinin ilk Monte Carlo zaferini yaşadı. Power Stage’de de ekstra 5 puanı cebine koyan Neuville belki de Fransa’dan beklediğinden fazlasını alarak ayrıldı. 



Efsane Loeb için hayal kırıklığı

7 kez Monte Carlo galibi, 9 kez dünya şampiyonu Sebastien Loeb içinse ev sahipliğini yaptığı bu ralli hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Efsane pilot son güne 4. sırada başlamıştı. Ancak sürekli temkinli gitmekten ve dikkatli olmaktan bahseden Loeb lastiklerini eritmişti. Usta sürücü, 45 yaşın verdiği tecrübeye rağmen üst üste 2 etapta yaklaşık 1,5 dakika kaybetti. “Artık amacım finişe ulaşmak” diyen Loeb ralliyi 6. sırada tamamladı ve hem hayranlarını hem de Tanak’ın yokluğunda Hyundai’yi hayal kırıklığına uğrattı. 

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Monte Carlo Rallisi'nin galibi Neuville
Yükleniyor lütfen bekleyiniz