Detay

35 milyon Türk'ün takımı: Traktör Sazi

08 Temmuz 2019 Pazartesi 16:35 - Son Güncelleme 26 Temmuz 2019 Cuma 09:47

Kırmızı beyaz renkleri, kendilerini Kızıl Kurtlar olarak adlandıran taraftarları, dünyanın en fazla Türk taraftarına sahip İran'daki Türklerin simgesi haline gelmiş bir kulüp, Tractör Sazi yeni adıyla Traktör Futbol Kulübü…

İran’da Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı güney Azerbaycan bölgesindeki Tebriz şehrinde 1970 yılında kurulan Traktör Kulübü’nün adı şehirde bulunan Traktör fabrikasından geliyor.

Traktör iç saha maçlarının tümünü dolu tribünlere karşı oynuyor. Dolu derken ortalama 60-70 bin civarında bir rakamdan bahsediyoruz.

Traktör ile El-Nasr takımı arasında Tebriz’de oynanan Asya Şampiyonlar Ligi maçını 65 binin üzerinde taraftar izleyerek 2016’da Asya rekoru kırılmıştı.

Geçtiğimiz şubat ayındaysa İran Ligi’nde oynanan İstiklal karşılaşması tam 100 bin Traktör taraftarı izlemişti.

Tractör’ün adının duyulmasını sağlayan asıl olay 15 Mayıs 2015’te yaşandı.

Tractor, kendisiyle aynı puana sahip olan lig ikincisi Neft ile şampiyonluk için karşı karşıya gelir. Liderle arasında 2 puan olan Sefehan’sa Saipa ile oynar. Maçın 77.’dksından sonra birbiri ardına skandallar patlar ve Tebriz’de unutulmayacak bir gün yaşanır.

Maçın sonlarına doğru stada gelen İran’lı yetkililer, Sefahan – Saipa maçının berabere bittiğini söyler ve Tractor’ün şampiyon olduğu anonsunu yaptırırlar. Bu anonsdan sonra Traktör 2 gol yer ve maç 3 -3 sonuçlanır.

Traktor'e beraberlik yeterli olduğundan Maçın bitiş düdüğüyle, Traktorlu futbolcular ve teknik heyet büyük sevinç yaşar, Taraftarlar da sahaya inerek kulübün tarihteki ilk şampiyonluğunu kutlamaya başlar.

Ancak tam o esnada ikinci bir anons yapılır. Bir önceki anonsun yanlış yapıldığı Sefahan’ın Saipa karşısında galip geldiği ve Lig Şampiyonu olduğu söylenir. O dakikadan sonra Saha içindeki çoşku yerini hüzün ve öfkeye bırakır. Olay Tebriz sokaklarına kadar taşınır, İran Polisi de Traktör taraftarlarına çok sert karşılık verir. Bu olaydan sonra hayatını kaybeden Tractör taraftarı da olmuştur. 

İşte hem tarihi hem yaşadıkları açısından farklı bir kulüp olan Traktör’ün hikayesi… Şimdiyse yeni bir hikaye yazmak için deneyimli teknik adam Mustafa Denizli’yle yeni bir yola çıktılar. Bu anlaşmanın ardından Traktör Futbol Kulübü’nün önümüzdeki yıllarda neler yapacağı merak konusu…

Kaynak:TRT SPOR

Haber: Suat Yahyaoğlu

Kurgu: Ayhan Aybek

Sıradaki Haber
PSV gençlik akademisinde devrim
Yükleniyor lütfen bekleyiniz