Detay

Anadolu Efes, Valencia'yı Sertaç Şanlı ile yıktı

02 Mart 2021 Salı 23:36 - Son Güncelleme 02 Mart 2021 Salı 23:53  |  Kaynak : TRT SPOR

THY Avrupa Ligi'nin 27. haftasında Anadolu Efes, konuk ettiği Valencia'yı başarılı uzun Sertaç Şanlı'nın etkili oyunuyla 99-83 mağlup etti. Temsilcimizin Avrupa Ligi'nde üst üste aldığı 5. galibiyetin detaylarını Akın Taş yazdı.

Bildiğimiz üzere Anadolu Efes tıpkı diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko gibi aralık ayından bu yana inanılmaz bir çıkış yakalamıştı. Barcelona maçından sonra takımın oynadığı harikulade basketbolun nasıl devam edeceği hepimiz açısından büyük merak konusuydu. Son 3 maçında play off potasındaki Cska Moskova, Real Madrid gibi takımlara karşı net skorlarla galip gelen Valencia; oyun tarzı açısından Türk Hava Yolları Avrupa Ligi'nin açık ara en ilginç ekiplerinden. Öyle ki 1-2-3-4 ve 5 numara pozisyonlarındaki oyuncularının tamamından 3 sayı katkısı almasıyla bilinen Portakallar, içeri doğru "pick and roll" hücumu yaptığında ve topu paylaşmayı başardıklarında, çok çok tehlikeli bir takım olduklarını son haftalarda yaptığı çıkışla herkese göstermişti.

Maça sakat oyuncusu olmadan tam kadro çıkan temsilcimize karşı konuk ekip, karşılaşmaya tıpkı evimizde oynadığımız Olympiacos maçında olduğu gibi oyun kurucularımız üzerine ikili sert savunma ile başladı. Oyun kurucuları üzerinden topu dışarıda iyi paylaşmayı bilerek başlayan konuk ekip, henüz periyot başında farkı açtı. Temsilcimizi de yaptığı sert savunma ile 3 top kaybına zorlayan İspanyol ekibi; maalesef farkı periyodun ortalarında çift hanelere çıkarmayı başardı ve periyotu da 23-18 önde kapattı.

İkinci çeyreğe Dunston'ın faul problemine yakalanması sonucu kenara gelmesi ile oyunda sıkışan Ergin Ataman'ın imdadına son haftaların formda ismi Sertaç Şanlı yetişti. Bulduğu üst üste üçlükler ile hem oyun kurucular üzerindeki baskıyı azaltan hem de takımın kısa oyuncularına daha geniş hareket alanları yaratmayı başaran Sertaç'ın etkili oyununu çok iyi değerlendiren temsilcimiz, devreye Sırp guard Micic'in de girmesi ile kendine gelmeyi başardı ve kendi oyununu yavaş yavaş sahaya yansıtmayı başardı. Konuk ekip her ne kadar geçtiğimiz şubat ayının Euroleague'de MVP seçilen eski Fenerbahçe Beko oyuncusu Nikola Kalinic ile içeriden ve dışarıdan etkili olsa da lacivert beyazlı temsilcimiz yüksek yüzdeki atışlar ile konuk ekibin tekrar öne geçmesine engel oldu ve ümit veren bir oyunla ikinci yarıya 46-40 önde girmeyi başardı.

Üçüncü çeyreğe formda giren taraf maalesef Valencia oldu. Kalinic ve özellikle de Derrick Williams ile etkili olan konuk ekip bulduğu 7-0'lık seri ile yeniden öne geçmeyi başardı. Bu esnada aldığı kritik mola ile takıma müdahale eden koç Ataman, oyun şablonunu Larkin oyunda olmasına rağmen içeri penetreler ile değil de artık alıştığımız "pace and space" ritmi üzerinden kurmayı denedi. Oyuna giren ve kanımca ligin en iyi altıncı adamlarından olan Hırvat guard Krunoslav Simon, takıma bu sekansta çok kritik iki üçlük ve iki önemli asist kazandırdı. Farkı 7 sayı bandında sürdüren temsilcimize karşı tabii ki formda Valencia ekibi de meşhur dış skorer uzunlar ile yanıt verdi. Özellikle Karadağlı 5 numara Dubjlevic içeride savunmamızı yıpratmayı başardı. Yine son periyotlardaki oyunu ile ünlenen Sloven oyuncu Prepelic'in bulduğu üçlükler ile temsilcimizi oldukça zorlayan Valencia; oldukça iyi dış atış kullanan temsilcimizin farkı açmasına izin vermedi ve temsilcimiz son çeyreğe ancak 10 sayı önde girebildi.

Son çeyreğe skorer oyuncu Prepelic'e Beabuaus ile sert savunma yaparak başlayan lacivert beyazlı ekibimiz sonunda rakibin dış atış tehdidini kırmayı başardı. Bir diğer 5 numara dış atıcısı olan Mike Tobey'in yaptığı yanlış şut tercihlerini çok iyi değerlendiren temsilcimizde iki ve üçüncü çeyrekte dinlenme fırsatı bulan Micic yaptırdığı faulleri sayıya çevirerek farkı açtı.

Yaptığı etkili savunmanın yanında üçlük çizgisinin gerisinden devleşen Fransız guard Beabuaus üçlük çizgisinin gerisinden bulduğu üst üste 4 isabetle rakibin savunma direncini kırmayı başardı. Maçın kırılma anları olan maçın bitimine son 4 dakikaya çok konsantre giren temsilcimiz; rakibin son ümitlerini de yıldız oyuncumuz Shane Larkin'in uzaklardan bulduğu iki üçlükle güçlü bir şekilde yıktı ve Anadolu Efes maçın bitimine 1 dakika kala farkı 20 sayıya kadar çıkarmayı başardı. Oldukça net bir oyunla son çeyrekte oyunu koparan temsilcimiz maçı da 99-83 kazanmayı başardı.

Eski ritmini her geçen gün yeniden bulmayı başaran lacivert beyazlı temsilcimiz bugün bu zorlu maçla rüştünü bir kez daha herkese göstermiş oldu. Temsilcimizin son 8 maçta aldığı 7. galibiyetinde takımın artı ve eksilerine göz atacak olursak;

Sertaç Şanlı bugün kuşkusuz takımın en iyisiydi. Her seferinde maça kenarda başlayan, sezon başında takımın Pleiss'tan sonra 3. pivotu olarak rotasyonun bir parçası olarak gösterilen milli oyuncumuz, her geçen gün üzerine koyarak ilerliyor desek abartmış olmayız. Son iki senedir repertuvarına üçlük isabetlerini ekleyen Sertaç Şanlı, bugün 26 verimlilik puanına bir pota oyuncusu olmasına rağmen sadece 2 ribaund ile ulaşmayı başardı. Denediği 3 üçlük atışın tamamını tereddütsüz bir şekilde kullanan ve sayıya çevirmeyi başaran milli oyuncumuzun bu oyunu, Anadolu Efes ve milli takım adına oldukça umut verici. Gittikçe kızışan ve son 10 yılın en zorlu yarışına sahne olan play off yarışında tıpkı geçtiğimiz sezon olduğu gibi Dunston'a gelecek pivot desteği oldukça değerli. Ligde son maçta çok iyi oynayan Pleiss'ı kesmeyi başaran milli oyuncumuzun bu parmak ısırtan performansı umarız ki üstüne koyarak gelişir.

Takım olarak oldukça iyi oynadığımız maçın bir diğer kahramanı ise Fransız oyun kurucu Rodrigue Beabuaus'ydı. Özellikle üçüncü çeyrekte Prepelic'e yaptığı savunma ve 4.çeyrekte rakibi pes ettiren 4 üçlükle takımı sırtlayan isimlerden olan Beabuaus bugün takımda hem ofansif hem de defansif anlamda tam bir rol adamıydı. Euroleague 'in en iyi guard rotasyonuna özellikle de Larkin ve Micic gibi öldürücü bir ikiliye sahip olan Anadolu Efes; bu iki oyuncuya yapılacak agresif savunmalara ve ilerde gelişebilecek beklenmeyen sakatlıklara karşı alternatifsiz olmadığını herkese gösterdi. Rotasyonun üçüncü ve dördüncü oyun kurucuları olan Beabuaus ve Simon, bugün bu iki oyuncunun geri planda kaldığı kaldığı maçta sorumluluk almayı başardılar ve son iki periyotta takımın skor yükünü sırtladılar. Takımda herkesin hazır olduğu ve her maçta farklı bir MVP çıkaran Anadolu Efes'in bu oyununu izlemek bizler hem büyük bir şans hem de geçtiğimiz sene kursağımızda kalan Euroleague şampiyonluğu adına oldukça iştah kabartıcı.

Umarız final-four ve Euroleague finali için 'Bizim Yerimiz Burası' mottosunu kullanan Efes organizasyonu, hedefine hergün tıpkı bugün de olduğu gibi bir adım daha yaklaşır ve bizleri gururlandırdırmayı başarır. 

Sıradaki Haber
Türkiye'de olimpizmin öncüsü: Selim Sırrı Tarcan
Yükleniyor lütfen bekleyiniz