Detay

Ara transferin en pahalı futbolcuları

14 Ocak 2024 Pazar 12:23 - Son Güncelleme 14 Ocak 2024 Pazar 12:34  |  Kaynak : TRT SPOR

Futbolda kulüpler için devre arası transfer dönemi, yaz transfer dönemine göre daha zordur. Kimi kış ayı transferleri Coutinho gibi büyük hayal kırıklığı yaratırken, kimi transferler ise Van Dijk gibi efsane bir performans sergiledi.

Futbolda kulüpler için devre arası transfer dönemi, yaz transfer dönemine göre daha zordur. Takımlar kadrolarında oturmuş futbolcularını sezon devam ederken elden çıkartmaz istemez. İşte tam da bu yüzden, kadrosuna takviye ihtiyacı duyan Avrupa futbolunun dev kulüpleri, transferde kesenin ağzını açmak zorunda kalır.

Kış transfer dönemindeki yüksek bonservisli oyuncular, transfer piyasasında ve futbol dünyasında heyecan yaratabiliyor.

Kimi futbolcular, kendisi için ödenen bonservis bedelinin hakkını verirken kimileriyse futbol dünyasının en büyük hayal kırıklıkları olarak tarihe geçti. Ara transfer döneminde en yüksek bedelle transfer edilen futbolcu Philippe Coutinho. Liverpool ile gösterdiği etkili performansla piyasa değerini hızla yükselten Brezilyalı futbolcu, diğer futbol devlerinin de dikkatini çekmişti. En çok da Barcelona’nın…

Xavi, Iniesta, Pedro gibi önemli oyuncularla yol ayrımına gidildiği süreçte Katalan ekibi, kadrosunu yine benzer kalitedeki isimlerle güçlendirmenin hedefindeydi.

Bu isimlerin başında da Coutinho geliyordu. La Liga ekibi, Brezilyalı futbolcu için bonuslarla birlikte İngiliz ekibine 135 milyon euro ödedi.

2017/18 sezonunun devre arasında harcanan bu para, tarihin en pahalı kış dönemi transferi olarak kayda geçti. Büyük umutlarla gelen Coutinho, kısa süre içerisinde büyük hayal kırıklığı yarattı.

1.5 sezonda 106 maçta 26 gol ve 14 asist üreten golcü futbolcu; yetersiz görüldüğü için 2019/20 sezonunun başında Bayern Münih’e ardından da bir sonraki sezon Aston Villa’ya kiralandı.

Barça son olarak oyuncuyu geçtiğimiz sezon 20 milyon euro bedelle Villa’ya göndererek elinden çıkarmayı tercih etti.

Listenin 2’nci sırasındaysa 121 milyon euroluk bedelle Enzo Fernandez bulunuyor. 2022 Katar Dünya Kupası’nda Arjantin ile şampiyonluğa ulaşan genç orta saha, milli takımının önemli isimlerinden biri oldu.

Gösterdiği performansla artık kulübü Benfica’dan ayrılarak yeni ve daha büyük maceraya atılmanın vaktinin geldiğini gösteren Enzo ile en çok ilgilenen kulüp Chelsea oldu. Yeni kulüp sahibiyle büyük bir değişim yaşamaya başlayan ve bu kabuk değişikliği için hiçbir masraftan kaçmayacağını gösteren Maviler’in en pahalı transferi de Arjantinli futbolcu oldu.

Sezonun 2’nci devresinde sıkça forma şansı bulan Fernandez, sezonu sadece 1 asistle kapattı ve takımına skor katkısı sağlayamadı. Ancak 22 yaşındaki futbolcu, bu sezon başkent ekibinin orta sahasının değişilmez ismi konumunda. Devam eden sezonda 23 resmi maçta forma giyen Arjantinli futbolcunun 4 gol 1 asisti bulunuyor.

Listenin üçüncü sırasındaysa bir kulübün kısa sürede kaderini değiştirmesine önemli katkı sağlayan bir transfer bulunuyor. O transferin ismi, Liverpool’un savunmacısı Virgil Van Dijk…

2017/18 sezonunun devre arasında 84 milyon 700 bin euro bedelle Southamptan’dan Liverpool’a katılan Hollandalı futbolcu, İngiliz devindeki performansıyla futbol tarihinin en iyi savunmacıları arasına girmeyi başardı. Virgil, savunmadaki liderliği ve performansıyla adeta tüm otoritelere ‘sezon devam ederken ancak bu kadar iyi bir takviye yapılabilirdi’ dedirtti.

32 yaşındaki savunmacı, Klopp’un ekibiyle başta birer kez Şampiyonlar Ligi ve Premier Lig şampiyonluğu olmak üzere toplamda 7 kupa kazandı.

Listenin dördüncü sırasında da çizmeden bir transfer bulunuyor. 2021/2022 sezonunda Fiorentina’dan Juventus’a katılan Dusan Vlahovic, 81 milyon 600 bin euroya mal oldu.

İnişli çıkışlı performansıyla kendisine bir türlü ‘çok iyi bir transfer’ dedirtemeyen Sırp golcü, yine de potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda Juve için pişmanlık yaratan bir takviye olmadı. 23 yaşındaki golcü, siyah beyazlı formayla şu ana kadar 81 maçta 30 gol attı.

Listenin beşinci basamağında yine bir Chelsea transferi bulunuyor. Performansı ve kendisi için ödenen bonservis bedeli hala daha tartışılan Mykhaylo Mudryk…

Geçtiğimiz sezonun devre arasında Londra ekibine 70 milyon euroya bedelle katılan Ukraynalı futbolcu, bu sezon çıkış gösterse de geride kalan sezonda takıma skor anlamında bir katkı sağlayamadı. Sezonu sadece 2 asistle kapatan hücum oyuncusu, Ada basınını oldukça meşgul eden isimlerin başında geliyordu.

Listenin altıncı ve yedinci basamağında sırasıyla 67 milyon euro bedelle Manchester’ın kırmızı tarafına giden Bruno Fernandes ve 65 milyon euro ücretle Manhester’ın mavi tarafına transfer olan Aymeric Laporte bulunuyor. Bu 2 isim de kısa sürede takımlarının 11 oyuncusu olmayı başarmıştı.

Bu 2 futbolcuyu da sırasıyla 64 milyon euro bedelle Chelsea’ye giden Pulusic, Arsenal’a transfer olan Aubameyang ve 60 milyon euroluk ücretle Atletico Madrid’e katılan Diego Costa takip ediyor.

Pulusic ve Aubameyang, performanslarıyla beklentilerin altında kalarak kısa sürede farklı takımlara giderken, Costa ise ikinci Atletico dönemini, ilk dönemi kadar parlak geçiremedi ve hayal kırıklığı yarattı.

Bir ara transfer döneminde en fazla harcama yapan kulüp olaraksa Chelsea rekoru elinde bulunduruyor.

İngiliz ekibi, Geçtiğimiz sezonun devre arasında 8 futbolcu için tam tamına 330 milyon euro ödedi.

Kimi kış ayı transferleri Coutinho gibi büyük hayal kırıklığı yaratırken, kimi transferler ise Van Dijk gibi efsane bir performans sergiledi. Şimdiyse gözler artık 2023/24 sezonunun devre arası transfer döneminde.

Avrupa’da ara transfer dönemi resmen başladı. Kulüpler, ocak ayı boyunca kadrolarını yeni takviyeler ile güçlendirebilecek.

Sıradaki Haber
F.Bahçe ve Türk futbolunun efsanesi: Lefter
Yükleniyor lütfen bekleyiniz