Detay

Monchi'den scouting ve transfer dersi 2: Eşmerkezli çemberler teorisi ile oyuncu bulmak!

16 Ekim 2020 Cuma 09:42 - Son Güncelleme 16 Ekim 2020 Cuma 10:16  |  Kaynak : TRT SPOR

Sevilla Sportif Direktörü Monchi ile 'scouting ve transfer nasıl yapılır' konulu derslerimiz devam ediyor. İkinci dersimizde biraz daha detaya iniyoruz ve özellikle verilerin önemine dikkat çekiyoruz.

2 Ekim Cuma günü TRT Spor web sitesinden bir "Monchi yazısı" yayınladık. Bu yazıda Sevilla Sportif Direktörü Monchi'nin Telegraph'tan Jason Burt'a verdiği özel röportajdaki sözleri yer alıyordu. Türk spor kamuoyu tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Özellikle sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşıldı, üzerine tartışmalar döndü, spor programlarında Monchi'nin sözleri masaya yatırıldı.

O yazıyı okumak isteyenler için yazının en altına haberin bağlantısını bırakacağım.

Monchi'nin scouting ve transfer konusundaki sözleri bu kadar ilgi görünce ben de yeni bir araştırma yaptım. Monchi'den biraz daha tüyo almamız gerektiğine, insanların buna ihtiyacı olduğuna kanaat getirdim çünkü... Ve Monchi'nin geçtiğimiz aylarda Tony Sprangers'a verdiği bir röportajı buldum.

Gelin, Monchi'nin scouting ve transfer konusundaki tavsiyelerini dinlemeye devam edelim:

Sonuca değil oyuncu gelişimine önem veren sistem

"2000 yılında Sevilla'ya geldiğimde Yönetim Kurulu tarafından iki görev verildi: Kulübün altyapı sistemini geliştirmek ve hem İspanya içinde hem de İspanya dışında geniş bir keşif politikası uygulamak. İlk hamlem akademiyi profesyonelleştirip, sonuçlardan ziyade oyuncu gelişimine odaklanmak oldu. Genç takımlarda her zaman bu ikilem yaşanır. Sonuç ve gelişim arasında bir ayrım vardır. Bu konuda hep kararlı davrandım. Önce oyuncuların gelişimi, sonra sonuçlar gelir. Çünkü oyuncu ne kadar gelişirse, sonuçlar da zaten o kadar iyi olur."

Scoutingde kent sosyolojisi kullanımı: Eşmerkezli çemberler teorisi

"Scout departmanı konusunda her zaman takıntım olmuştur. Bir oyuncuyu ne kadar çok seyredersek karar vermenin o kadar kolay olacağını düşündüm. Çalışırken bir yöntem kullandık: Eşmerkezli çemberler teorisi... Eşmerkezli daireler, küçükten büyüğe daha sonra daha büyüğe... Temel olarak belirli aralıklara hakim olmanıza izin veren bir çerçeve oluşturuyorduk. İlk yıl 3 kişiydik ve 'Neden tüm dünyaya hakim olmaya çalışalım ki' diye düşündük. Belli bir alanda güçlü olmaya çalıştık. Örneğin başlangıç olarak İspanya, Portekiz ve Fransa. Beş kişi olunca İtalya, İngiltere ve Belçika'yı eklemeye çalıştık. Sonunda başarılı olduk. Bugün olduğumuz noktaya büyüyerek geldik ve şimdi 30-35 lige kapsamlı bir şekilde hakimiz. Bilgi, tüm scouting çalışmalarının temelini oluşturur."

Uzun vadeli scouting çalışması, kısa vadede rahat ettirir

"Biz 'Bu sene neye ihtiyacımız var? Bir sağ kanat, bir defansif orta saha ve bir forvet. Hadi o zaman bu 3 bölgeye oyuncu bakalım' diyerek çalışmaya başlamıyoruz. Biz tüm pozisyonların tamamı için her biri birbirinden farklı profildeki birçok oyuncuyu çalışıyoruz. Sağ kanat, sol kanat, ofansif, defansif... Bu, temel bilgidir. Bu temel bilgi, taleplere kısa sürede yanıt vermenizi sağlar. Mesele önümüzdeki yaz için bir stopere ihtiyacınız yok gibi görünüyor. Birçok stoperiniz var elinizde çünkü. Ama ya birisi gelir ve stoperlerinizden birinin serbest kalma maddesini öderse? O zaman geniş çaplı bir çalışmanız yoksa kendinizi bir anda stoper ararken bulursunuz. Uzun vadeli çalışmalar, kısa vadeli hareketlerinize kolaylık sağlar."

Sevilla'da matematikçiler, fizikçiler, mühendisler çalışıyor

"Veriler anahtardır, bu işin temelidir. Her zaman veriye sahiptik ama eskiden küçük verilerimiz vardı, şimdi devasa boyutta. 2000'de bu işe başladığımızda sadece bir veri formumuz vardı. Bu bir Word sayfasıydı ve scout buna 'İyi bir oyuncu, yetenekli, hızlı vb.' şeyler yazıyordu. Şimdi birçok veriyi yönetebildiğimiz platformlara sahibiz. Sevilla'da bir Ar-Ge departmanımız var. Burada matematikçi, fizikçi, uzman mühendisler ve analistler çalışıyor. Eskiden böyle bir şey düşünülemezdi. Ancak bu geleceğimiz. Veri analizi ve analizin karar verme sürecinde uygulanması bu işin anahtarı olacak."

Verileri analiz edebilmek için kendi yazılımlarını oluşturuyorlar

"Verilere sırtını dönenler geride kalacaklar. Kulüpler gelecekte oyuncular, teknik direktörler dışında matematikçiler, fizikçiler, mühendisler ve analistlerle sözleşme imzalayacaklar. Biz bunu şimdiden yapıyoruz. Verileri analiz etmek için kendi platformumuzu, yazılımımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Çalışanlar futbolu bilmiyor ama verilerden çok iyi anlıyor. Yapmaya çalıştığımız şey iki türlü analizi birleştirmek. Bir tarafta nesnel verilerin analizi, diğer tarafta video görüntüleri ile öznel verilerin analizi. Her iki yöntemi de kullanarak mükemmele ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu yapmak için de scoutlarımızı eğitiyoruz. Burada önemli olan elmayla armutu karıştırmamak. Video analizleri objektifleştirmeye çalışıyoruz. Sonuç olarak veriler %100 objektiftir, sadece yüzdeleri görür. Hala yolun başındayız ama iyi iş çıkardığımızı düşünüyoruz. Eğer işler istediğimiz gibi giderse bize zaman kazandıracağını, paradan tasarruf edeceğimizi ve riskleri azaltacağını düşünüyorum."

Oyuncuları iyi paraya satmanın tek bir yolu var!

"Bir Sportif Direktörün oyuncuyu iyi paraya satabilmesi onun performansına bağlıdır. Günün sonunda oyuncu iyi oynamazsa, ben ne kadar iyi olursam olayım onu satamam. Bir futbolcunun iyi performans göstermesini sağlamanın yolu, sadece menajerin istediği profile tam olarak uyan oyuncular transfer etmekten geçer. Teknik direktörün ne istediğini tam olarak anlayamazsanız işler kötü gitmeye başlar ve performans düşer."

Futbolcuların birer insan olduğunu unutmamak...

"Benim için temel olan bir şey var; ben bir soyunma odası Sportif Direktörüyüm. Oyunculara ve teknik direktöre çok yakınım. Bazen onların insan olduklarını unutuyoruz. Onlara yakın olmalı ve yardım etmelisiniz. Onları tanımalı ve ihtiyaç duydukları şeyleri vermelisiniz. Tüm bunlar çalışma şeklimin bir parçası: Çok çalışın, teknik direktörle uyum içinde olun ve oyunculara yakınlaşın..."

"Monchi'den scouting ve transfer dersi: 6 ay izle, 6 ay analiz et!" yazısını okumak için tıklayın:

https://www.trtspor.com.tr/haber/futbol/monchiden-scouting-ve-transfer-dersi-6-ay-izle-6-ay-analiz-et-218132.html
 

Sıradaki Haber
Larkin’siz Efes’in kötü gidişatı sürüyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz