Detay

Oyuncuya bakış: Berkan Kutlu

29 Temmuz 2021 Perşembe 23:37 - Son Güncelleme 30 Temmuz 2021 Cuma 00:12  |  Kaynak : TRT SPOR

Galatasaray'ın, Alanyaspor'dan kadrosuna kattığı 23 yaşındaki başarılı orta saha Berkan Kutlu'nun, kısa sürede tırmandığı kariyer basamaklarını, oyun tarzını ve sarı kırmızılı camiaya neler verebileceğini birlikte inceleyelim...

Aytemiz Alanyaspor ile birlikte geçtiğimiz sezon ortaya iyi bir performans koyan Berkan Kutlu, Süper Lig'deki henüz ilk yılının ardından dikkatleri üzerine çekmeyi başardı ve Galatasaray'a imza attı. Alanyaspor öncesi İsviçre'de altyapısından yetiştiği FC Monthey ve Sion'un alt yaş kategorilerinde forma giyen Berkan, Avrupa futbolu için geç denilebilecek bir yaşta-22- ilk olarak Süper Lig'de oynamaya başladı.

22 yaşında Aytemiz Alanyaspor kadrosuna katılan orta saha oyuncusu, ligimize adım atmadan önce Sion U18 ve U21 takımlarında oynamıştı ancak en üst düzeyde yani İsviçre Süper Ligi'nde yalnızca 2 karşılaşmada toplam 64 dakika görev almıştı. Tabi bu noktada en büyük tebriği 22 yaşında sözleşmesi elinde olan oyuncunun potansiyeline güvenen, Berkan'ı haftalarca takip edip ona yatırım yapan Aytemiz Alanyaspor hak ediyor.

Bizler de çoğu futbolsever gibi Berkan'ı ilk kez Süper Lig maçlarında izledik. Ligdeki ilk 10 karşılaşmada kısa süreler aldıktan sonra 11. haftadaki Göztepe deplasmanıyla ilk kez ilk 11'de sahaya çıkan Berkan, ilerleyen süreçte Çağdaş Atan'ın vazgeçilmezleri arasına girdi. Göztepe karşısında 3'lü orta sahanın solunda görev yapan Berkan, bir sonraki Beşiktaş maçında ise asıl görev yeri olan merkeze geçti.

Geçtiğimiz sezon Alanyaspor formasıyla 38 maça çıkan Berkan, bu müsabakaların 26'sında merkez orta saha, 7'sinde önlibero, 4'ünde 10 numara ve birinde de sol kanatta görev yaptı. Tabii ki en verimli olduğu yer olan merkez orta sahadaki performansıyla fark yaratan Berkan, ihtiyaç halinde savunmanın önünde veya forvet arkasında da kullanılabilecek tam bir orta saha jokeri.

Alanyaspor'a gelmeden önceki alt yaş kategorilerinde forma giydiği maçları da göz önünde bulunduracak olursak Berkan'ın birer ikişer kez santrafor, sağ, sol kanat, sağ iç ve sol iç oynamışlığı dahi var. Ancak tabii ki Berkan da dahil olmak üzere tüm futbolcularda geçerli olan bir kuraldan bahsetmeliyiz. Futbolcu kendini en rahat hissettiği ve en verimli olduğu mevkide oynamalı...

Dolayısıyla Berkan'ın Galatasaray'a neler katabileceği sorusuna yanıt ararken, sarı kırmızılıların oyuncuyu merkez orta sahada değerlendireceği ihtimali üzerine fikir sunacağız. Berkan, kendisi için Süper Lig'deki en iyi seçeneklerden birine yani Galatasaray'a imza attı. Çünkü diğer büyük kulüplere oranla Galatasaray orta saha rotasyonunda daha kısa vadede oyuncu daha uzun süreler alabilir.

Geçtiğimiz yıl tıpkı Berkan gibi iyi bir sezon geçiren hatta milli takıma dahi yükselen Taylan'ın sakatlığı bulunuyor. Geriye şu an için merkezde oynayabilecek tek bir isim kalıyor, o da Aytaç Kara. Berkan, orijinal mevkisi olması ve potansiyelinden dolayı zaman zaman merkezde değerlendirilen Feghouli, Ömer Bayram, Emre Kılınç, Emre Akbaba ve Arda Turan'ın da bir adım önünde.

Tüm bu ihtimalleri göz önünde bulundurursak Berkan'ın sarı kırmızılılara adım atar atmaz kendisini ilk 11'de bulabileceği ihtimali bir hayli yüksek görünüyor. Bu da hem oyuncu için inanılmaz bir fırsat hem de Galatasaray için büyük bir kazanç olabilir. Çünkü Berkan'ın oyun yapısı, fizik kalitesi, saha içi görüşü ve cesur futbolu gelecek adına çok şey vaadediyor. Şimdi gelelim 23 yaşındaki oyuncunun Galatasaray'a neler verebileceğine...

Orta saha dinamizmi

Berkan, fizik kuvveti ve enerjisiyle temaslı bir futbol oynanan ligimizde fark yaratan isimlerden birisi. Fatih Terim'in "önde basan" anlayışına oldukça uygun. 1.86 boyu ve kuvvetinin yanında topla ilişkisi de gayet başarılı. Dikine top sürme noktasında tereddütü olmayan başarılı orta sahanın geçtiğimiz sezon Antalyaspor'a attığı gol bu noktada bizlere iyi bir referans olabilir.

Fatih Terim'in yeni Ozan Tufan'ı olabilir

Milli takımın başındayken Fatih Terim, henüz 19 yaşındaki Ozan Tufan'ı kadroya monte etmiş ve genç ismi hemen hemen her maçta ilk 11'de sahaya sürmüştü. Teşbihte hata olmaz ancak Berkan'ın gerek fizik gücü gerek de topu rakip sahaya direkt olarak taşıma noktasında Fatih Terim'in elindeki Ozan Tufan etkisi yaratabilir. Tabi top tekniği olarak gelişimini sürdürürse Berkan, Galatasaray'dan da kısa sürede sıçrama yapabilecek potansiyele de sahip.

Dikine ve uzun paslar

Özellikle 4 büyük takımda oynayan orta sahalardan en temel beklenti; hücuma yönelik becerisinin biraz daha yüksek olmasıdır. Sezonun çoğunda kendilerine karşı kapalı oynayan rakiplerinin kilidini açmaya destek olabilecek mücadeleyi göstermesi... Bu noktada savunmadaki agresifliği ve hırsının yanına bir de topu rakip kaleye taşıma noktasındaki cesur tavırları yine Berkan'ı farklı kılabilecek özelliklerinden birisi.

Geç oldu, güç olmayabilir

Şu anda 23 yaşında olan Berkan Kutlu'nun bu seviyeye çok daha önceki yıllarda ulaşabilmesi, geçtiğimiz sezon Süper Lig'deki performansını gördükten sonra kendisinden beklenilebilirdi. Galatasaray sonrası Fatih Terim tedrisatından geçecek olması gerçeğini de göz önünde bulundurmak lazım. Terim ile yerli kariyerini yükselişe geçiren birçok yerli futbolcuyu hatırlıyoruz. Berkan da tıpkı Alanyaspor'da yaptığı gibi, bir sezonda bir üst seviyeye ulaşabilecek potansiyele sahip.

Handikaplar?

Galatasaray da dahil olmak üzere büyük takımlara imza atmanın tabii ki en büyük handikabı taraftar baskısı ve sabırsızlık. Tıpkı Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor gibi her sezona şampiyonluk parolasıyla çıkan Galatasaray'da da Berkan Kutlu'nun karşısına çıkabilecek en büyük sorun bu baskı olacaktır. Bu camialar için arkasında bulunan milyonlarca taraftarı hem en büyük destek hem de en büyük baskı unsuru.

Sabırsızlık ve baskı birbiriyle paralel aslında. Daha net bir örnek verecek olursak, Berkan'ın Galatasaray forması altında 3 maç arka arkaya kötü performans sergileme lüksü yok. Ancak bunun karşısına geçtiğimiz yıl izlediğimiz Berkan'ı koyarsak, başarılı orta sahanın pek sıkıntı yaşamayacağını öngörebiliriz. Çünkü 2020-2021 sezonunda Berkan'ın forma giydiği her maçta hep belli bir standardı vardı. Vasatın altına düşmedi hiç

Gol yollarındaki etkisi artmalı

Berkan'ın oyununu bir üst seviyeye taşıyacak en önemli şeylerden birisi de rakip ceza sahasında daha etkin işler yapması olacaktır. Geçtiğimiz sezonu 38 maçta 3 gol 2 asistle kapatan Berkan'ın, özellikle Galatasaray merkez orta sahası için bu istatistiklerini bir üst seviyeye çıkarması lazım. Bunun örneğini yine Fatih Terim yönetiminde Selçuk İnan'da görmüştük.

Berkan Kutlu, 23 yaşında olmasına karşın potansiyelini bir üst seviyeye çıkarabilecek bir isim. Şu anda mevkisinde Galatasaray'da muadili pek olmadığı için başarılı orta saha kendisini bir anda kısa vaadede sarı kırmızı takımın ilk 11'ine yazılan ilk futbolcular arasında görebilir. Henüz ilk sezonunda Alanyaspor ile ortaya koyduğu karakter, Berkan'ın bu fırsatı lehine kullanabileceği imajını yaratıyor.

Tabii ki bunu zaman ve sahadaki performans gösterir ancak Berkan Kutlu'nun yine 38 hafta gibi uzun bir maratona sahne olacak ligde, kupa ve Avrupa maçlarında sarı kırmızılı ekibin rotasyonunda önemli bir parça olacağını öngörebiliriz.

Sıradaki Haber
Galatasaray ve Türk sporuna adanan hayat: Ali Sami Yen
Yükleniyor lütfen bekleyiniz