Detay

Sezon önü değerlendirme: Fenerbahçe

11 Ağustos 2021 Çarşamba 10:39 - Son Güncelleme 11 Ağustos 2021 Çarşamba 10:58  |  Kaynak : TRT SPOR

Süper Lig’in başlamasına sayılı günler kala, Fenerbahçe’nin yaptığı ve yapması muhtemel takviyelerle beraber kadro durumunu, tercih edebileceği oyun yapılarını ve muhtemel senaryoları inceleyelim.

Sezona ikinci Vitor Pereira dönemiyle başlayan Fenerbahçe, kadrosunda ve oyun sisteminde radikal değişikliklere gidiyor.

Portekizli çalıştırıcı, kamp döneminin başından bu yana 3-4-2-1 formasyonu üzerinde duruyor.

Bu sistem, şu ana dek somut olumlu dönüşler ve belirgin zaaflar gösterdi. Bu zaaflar, saha içine küçük dokunuşlarla beraber olası takviyeler üzerinden çözülebilecek hususlar olarak dikkat çekti.

Bu anlamda ilk kritik adım Min-Jae Kim oldu. Peki, Güney Koreli stoperin transferi neden önemliydi? Vitor Pereira bu transfer için neden bu kadar ısrarcı oldu?

Min-Jae Kim transferi ve önemi

Hazırlık maçlarında Fenerbahçe, maçlara tempolu başlayan ve presini rakip alana çıkaran bir görüntü çizdi. Bu prese hücum hattının yanında orta saha ikilisi, kanat bekler ve Tisserand da katıldı.

Savunma üçlüsü son maçlarda Tisserand-Szalai-Novak tandeminden oluştu. Attila Szalai, merkez stoper olarak hem oyun kurulumunda hem de defansif yükü çekme konusunda çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdi.

Marcel Tisserand, kullanım şekli ve artan verimi itibarıyla Beşiktaş’ın geçen yıl Welinton’dan faydalandığı role uygunluk gösteriyor. Kongolu stoper, kendi ceza sahasına yakın oynadıkça hata eşiği artan ve gole ya da penaltıya sebebiyet veren aksiyonlara girebilen bir isim. Bununla birlikte, kalesine uzak oynadığı, rakip hücum oyuncularını temasla rahatsız ederek topu çabuk kazandırmaya çalıştığı yeni rolünde geçen yıla nazaran başarılı bir görüntü çiziyor.

Filip Novak ihtiyaç halinde savunma üçlüsünü tamamlayabilecek fiziksel özelliklere sahip ancak hazırlık maçlarında bir problem oluştu. Stoper oynama pratiği az olduğu için savunma kalması gereken mesafeyi ayarlamakta zorlandığı anlara şahit olduk. Bu durum, rakip takımların forvetlerine girebilecekleri boşluklar bulma imkanı sağladı.

Vitor Pereira yüksek ihtimalle bu yüzden stoper transferinde ısrarcı oldu. Peki Min-Jae Kim hangi açıdan katkı sağlayabilir?

Oyuncunun kaydı bulunabilen maçlarından elde edilen gözlem ve veriler yan yana getirildiğinde atletizmi ciddi oranda kendisini fark ettiriyor. Ayrıca bu atletizm sadece topsuz değil, toplu aksiyonlarında da ortaya çıkıyor. Topla mesafe kat ederek takımı çıkarma alışkanlığına sahip.

Yine gözlemlenebilen maçları itibarıyla, Attila Szalai’ye nazaran biraz daha düşük riskli denemelerle yüksek pas yüzdesi mevcut. Bununla beraber, uzun boylu olmasına rağmen bu fiziğin olması gereken karşılığına göre bir nebze hava topu zaafından söz edilebilir.

Min-Jae Kim transferi, Attila Szalai’nin merkez stoperden sol stopere geçmesini de sağlayabilir. Macar yıldız milli takımda da bu bölgede oynamış ve yıllar süren bir alışkanlık kazanmıştı. Ayrıca Fenerbahçe şu ana dek sol kanat bekinde Ferdi gibi ters ayaklı bir oyuncu kullandığı için, arkasından gelen stoperin solak ve topla çıkabilen bir oyuncu olması işe yarayabilir.

Kanat bek kullanımı

Fenerbahçe, hazırlık kampını sağ kanat bekinde Osayi-Samuel ve sol kanat bekinde Ferdi Kadıoğlu’nu kullanarak kapattı.

Vitor Pereira’nın, Mesut Özil ve İrfan Can Kahveci’nin dönüşümlü olarak paylaştığı sağ kenarda atletik bir kanat bek istediği aşikar. Bunu profil olarak Nazım Sangare de karşılayabiliyor. Osayi-Samuel başta hızıyla istenene hitap etmesine rağmen bu bölgeye kalite artıracak bir transfer gelebilir. Elbette ki Burak Kapacak da kullanılabilir ancak Burak’ın solda değerlendirilme ihtimali de mevcut.

Ferdi’nin hattın soluna yerleştirilmesi hafızalarımıza EURO 2020’yi getiriyor. Maehle, Thorgan Hazard, Spinazzola gibi isimler, üçlü savunmanın solunda oynayan sağ ayaklı hücum tehditleri olarak turnuvada fark yaratmışlardı.

Fenerbahçe’de, hücum hattında bu bölgeyi alan isim genellikle Dimitris Pelkas oluyor. Pelkas sıklıkla orta sahaya ve ceza sahasına yanaştığı için koridor boş kalıyor. Vitor Pereira, bu koridorda bire bir oynayabilecek Ferdi Kadıoğlu’nda ısrarcı oldu.

Bu bölgede Bursaspor’dan transfer edilen Burak Kapacak da değerlendirilebilir. Burak’ın sağ kanada yazılması halinde sol çizgiye bir transfer gelebilir.

Miha Zajc ve orta saha gündemi

Fenerbahçe’de hazırlık kampının gündemi Miha Zajc oldu.

Sloven yıldız, Fenerbahçe’ye geldiği dönemde ofansif orta saha oyuncusu olarak skordan uzak kalıyordu. Bu pozisyonun arkasında pek denenmemiş ancak oyun yapısı üzerinden bu şekilde etkili olamayacağı düşünülmüştü. Fikren çok da haksız bir düşünce gibi gözükmüyor.

Üçlü savunma düzenleri bu tip orta saha oyuncularını parlatabiliyor. Prese katılabilen ve iki ceza sahası arasında gidip gelebilen, belli oranda ayak kalitesine sahip oyuncular bu sistemde istikrarlı skor üretmese de başarılı olabiliyor. Zajc da hazırlık maçlarında büyük bir özveriyle oynadı ve sahaya kalite koydu.

Fenerbahçe’de orta saha hattından bazı oyuncuların ayrılması gündemde. Bu durumda, yine iki ceza sahası arasını oynayabilecek ve takım boyunu kısa tutabilecek bir oyuncu transfer edilebilir. Ayrıca bu transferde, ön hattın hareketliliği sayesinde bolca şut imkanı bulma ihtimaline karşı şutör bir oyuncuya yönelmek mantıklı olabilir.

Yeni oyun planı, belli dönemlerde Mert Hakan Yandaş’ın yıldızını parlatmasını sağlayabilir. Mert Hakan, Sivasspor’la yükselişe geçtiği dönemde kaleye yüzünü dönerek topla ilerleyebilme özgürlüğüne sahip olmuştu. Benzer durumu bu yıl da görebiliriz.

Mesut Özil’in verimi yeni şablonda artıyor mu?

Mesut Özil, tüm kalitesiyle beraber yaş almış ve ciddi bir süre maç oynamamış bir oyuncu olarak Türkiye’ye gelmişti. Doğal olarak geçtiğimiz sezon fiziksel eksiklerini hissetmişti.

Mesut’u sisteme entegre ederek onun savunma yükünü azaltmak ve top kullanma rahatlığı sağlamak önemli. Fenerbahçe’nin 3-4-2-1’i kamp döneminde bunu sağlayabilme adına ışık verdi.

Bek kovalama gerekliliğini düşüren, orta sahanın zaten kalabalık olduğu bu formasyonun benzerine geçen yıl Barcelona da başvurmuş, değişimin ardından Messi’nin rahatlığı artmış ve galibiyet serisi gelmişti.

Mesut’un kondisyonunu sezon geneline yayması Fenerbahçe’nin tavanını belirlemek için önemli bir husus. Arkasında da B planı olarak İrfan Can Kahveci kozu bulunuyor.

Ayrıca bu sistemin 3-4-1-2’ye evrilmesi durumunda Pereira’nın elini rahatlatacak bir Enner Valencia her an hazır durumda bekliyor.

Soru işaretleri

Biraz da yazar görüşüyle soru işaretlerine vurgu yapalım.

Fenerbahçe, hazırlık kampında maçlara tempolu bir başlangıç yapmış ancak ikinci yarılarda düşüş yaşamıştı. Sezon genelinde bu problem çözülebilir mi?

Forvet transferi sarı-lacivertli ekibin gündeminde. Alınacak forvetin arkasındaki oyunculara alan açacak ve tabela katkısı yüksek bir isim olması gerekiyor. Doğru oyuncu bulunabilecek mi?

Geçen yılın verimli isimlerinden Ozan Tufan’la yolları ayırma ihtimali bulunan Fenerbahçe, milli futbolcunun yerini doldurabilecek mi?

Kanat bek transferi yapılmaması durumunda Ferdi Kadıoğlu ve Osayi-Samuel beklenen istikrarı sağlayabilecek mi?

Üçlü savunmaya ‘panzehir’ bulunması halinde Vitor Pereira’nın elinde bir alternatif var mı?

Fenerbahçe, önümüzdeki yıl ligde ve kupada şampiyon olmayı, Avrupa kupalarında başarılar kazanmayı hedefliyor.

Vitor Pereira ve öğrencilerinin 2021-2022 sezonu yolculuğuna hep birlikte şahit olacağız.
 

Sıradaki Haber
Sezon önü değerlendirme | Trabzonspor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz