Diğer Sporlar

Pekin'de "Valieva" tartışması

14 Şubat 2022 Pazartesi 13:32 - Son Güncelleme 14 Şubat 2022 Pazartesi 13:54  |  Kaynak : TRT SPOR

CAS'ın Rus sporcu Kamila Valieva'ya ilişkin kararı, farklı tepkilere yol açtı. Dünya Anti-Doping Ajansı, mahkeme kararından hayal kırıklığı duyulduğunu bildirdi. Rusya Olimpiyat Komitesi ise tarafsız bir soruşturma süreci istedi.

Pekin Kış Olimpiyat oyunlarında, Rusya Olimpiyat Komitesi'ni artistik buz pateninde temsil eden genç yıldız Kamila Valieva, ülkesine altın madalya getiren başarısı ile göz doldurmuştu. Ancak, 25 Aralık'ta Rusya Anti-Doping Ajansı'nın, Rusya Ulusal Şampiyonası kapsamında aldığı numune, skandalın fitilini ateşledi.

Valieva'nın başarılı performansının hemen ardından, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) tarafından onaylı laboratuvar, 7 hafta önceki bu numunenin, pozitif çıktığını bildirdi.

8 Şubat'ta uluslararası kamuoyuna yansıyan gelişme Rusya'nın Pekin'deki madalya töreninin ertelenmesini beraberinde getirdi. Rusya Anti Doping Ajansı (RUSADA), Valieva'nın yarışmaya devam edebileceğini bildirdi.

Ve konu Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS'a taşındı. CAS'ın Valieva'nın yarışmaya devam etmesi kararını onamasının ardından tartışmalar dinmedi. Çünkü, genç sporcunun, test sonucunda yasaklı maddeye rastlanmasına ilişkin süreç henüz karara bağlanmadı.

WADA: "CAS'ın kararı hayal kırıklığı"

Bu noktada gözlerin çevrildiği, Dünya Anti-Doping Ajansı WADA, CAS'ın kararından hayal kırıklığı duyulduğunu bildirdi. Mahkeme kararının aksine, WADA kurallarına göre, mecburi geçici kısıtlamalarda, reşit olmayanlar için istisna tanınmıyor.

Rusya Olimpiyat Komitesi ise Valieva'ya yönelik doping suçlamalarının eksiksiz ve tarafsız bir soruşturma ile incelenmesini istedi.

WADA'nın, Valieva dosyasını ne zaman ele alacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Valieva dereceye girerse madalya töreni düzenlenmeyecek

Öte yandan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden dikkat çekici bir açıklama geldi. Açıklamada, Valieva'nın ilk üç dereceden birini elde etmesi halinde madalya töreni düzenlenmeyeceği bildirildi.

Rusya'nın altın madalya kazandığı artistik buz pateni takım yarışının madalya töreninin de Kış Olimpiyat Oyunları sırasında yapılmasının uygun olmadığı belirtildi.

Bu çerçevede, madalya törenlerinin Valieva'nın doping davasının sonuçlanmasının ardından düzenleneceği kaydedildi.

Sıradaki Haber
Kamila Valieva'nın yasağı kaldırıldı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz