TRTSPOR Logo
Paris 2024 ve Sürdürülebilirlik

Paris Olimpiyat Oyunları birçok yeniliğe imza atarken ilk defa stadyum dışında gerçekleşen oyunlar sayesinde doğal ortamda bir organizasyon izledik diyebiliriz... Seçkin Renklibay yazdı.

Kitleleri peşinden sürükleyen bu organizasyonlarda hem ev sahibi organizasyon süreçlerinde hem de seyircilere düşen birçok sorumluluk var ve bunlar geleceğimiz için çok önemli... Ayrıca Paris de olimpiyat tarihimizde yüzme branşında ilk defa final yüzen bir sporcumuzun olması çok değerli ve Los Angeles 2028 için bizlere çok güzel bir umut da veriyor bu başarılar...

Paris 2024'te sporcular, spor federasyonları ve Ulusal ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi doğa için dolayısıyla geleceğimiz için birçok çalışmaya imza attı diyebiliriz. 

Ülkemizde de son dönemde yapılan yeni nesil ve doğaya uyumlu spor tesislerinde bir çok yeniliği de görüyoruz. Stadyumlarda yağmur sularıyla sahaların sulanması, yüzme tesislerinin gün ışığından faydalanarak elektrik enerjisinden tasarruf etmesi ,havuz ısınma süreçlerinin teknoloji kullanılarak israfın önlenmesi, karbon salınımın azaltılması gibi bir çok örnek sayabiliriz.

Spor, doğal dünyaya dayanır ve onu koruma sorumluluğuna sahiptir. Spor dünyasından giderek artan bir bağlılık ve tutku görüyoruz; bu da Olimpiyat Hareketi'nin sürdürülebilirlik yolculuğunda ne kadar yol kat ettiğini gösteriyor.

Paris 2024 de bildiğiniz üzere uluslararası olimpiyat komitesinin başlattığı sürdürülebilirlik stratejisinin uygulandığı en önemli spor organizasyonu oldu ve paralimpik branşlarla da devem edecek. Biyolojik çeşitliliğin korunması, etkinliğin çevresel etkisine ilişkin olarak "öngör, kaçın ve azalt" yaklaşımını benimseyen Paris 2024 organizatörleri için önemli bir odak noktasıydı. Ne kadar Sean nehrinde gerçekleşen su sporları yarışlarında temizlik istenen düzeyde değilse de yine de bir şekilde idare edildi ve gecikmeli de olsa organizasyonun devamı sağlandı diyebiliriz.

Seçkin Renklibay
Seçkin Renklibay

Tesisler anlamında Paris 2024 mekanlarının yaklaşık %95'i halihazırda mevcuttu veya geçiciydi, bu da yeni inşaatların en aza indirildiği anlamına geliyordu. Geçici kurulumlar için, ön tasarımdan Oyunlar sonrası aşamaya kadar olası ekolojik etkileri değerlendirmek için titiz bir yaklaşım geliştirildi ve geçmiş olimpiyat oyunlarında örneklerini gördüğümüz organizasyon sonrası kullanılmayan tesis mantığına Paris organizasyon yetkilileri çare bulmuşa benziyor. Örneğin, binicilik merkezi olan Versailles Şatosu'nda nadir bulunan bir bitki olan "Conopode dénudé" koruma altına alındı ​​ve Golf National tesisindeki çayırlara ve sulak alanlara zarar vermemek için dikkatli bir şekilde geçici tesisler kuruldu. Sporun diğer sektörlerden sıyrılmasını sağlayan şey, ilham verme gücü ve başka hiçbir sektör, başka hiçbir endüstri bu ilham gücüne sahip olamaz ve bu yüzden çözümün herkesten daha fazla parçası spor yoluyla oluyor diyebiliriz. Spor tutkusu kitleleri bir araya getirirken ayrıca insanlara da bir sorumluluk yüklüyor diyebiliriz ve bu artık temel bir gerekliliktir düşüncesindeyim.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası olimpiyat komitesi strateji programına göre Olimpiyat Oyunları da dahil olmak üzere spor etkinliklerinin planlanması ve işletilmesine biyolojik çeşitlilik hususlarını entegre etmeyi amaçlamaktadır. Spor organizasyonlarını doğal yaşam alanlarını korumaya, türleri korumaya ve sürdürülebilir arazi kullanımını teşvik etmeye teşvik ediyor. Artık geç de olsa bilinçlenen bir organizasyon yapısı ve sporun gücünü kullanan bir felsefe görüyoruz organizasyonlarda. 

Özetin özeti: Sporun birleştirici ve kitleleleri sürükleyen yapısını geleceğimiz için en doğru şekilde kullanmayı artık somut adımlarla spor endüstirisinde görebiliyoruz.